Pilgrim

Titel: Pilgrim
Författare: Jens Henrik Jensen
Betyg: 5 av5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 500
ISBN: 9789180660600

Succéserien Oxen blir TV-serie och får en lysande fortsättning!

En grupp krigsveteraners våldsamma död utreds och en lång skugga faller över den tidigare jägarsoldaten Niels Oxen och hans gamla vän på PET, Margrethe Franck. Tyngd av skuldkänslorna över att ha slagit ihjäl oskyldiga försvinner Oxen, till synes på en vandring utan slut. Franck blir avskedad från PET.

Då den tidigare PET-chefen Axel Mossman söker deras hjälp med ett enkelt uppdrag ser det ut som att ett streck dras över vad som tidigare hänt. Franck och Oxen ska bistå de danska skattemyndigheterna genom ett hemligt köp av bankuppgifter i Panama.

De antar uppdraget och söker samtidigt svar om det förflutna som plågar dem. När de plötsligt är en mystisk mördare på spåren avtäcks samband. Men också att de befinner sig i en livsfara.

Egna reflektioner
Som jag har längtat efter en ny bok om den tidigare jägarsoldaten Niels Oxen, Margrethe Franck och Axel Mossman.

”Pilgrim” är den sjätte delen i succéserien och precis som de tidigare är den ruggigt bra. Jag skulle nog t.o.m. vilja påstå att det är den bästa av dem alla. Den är lite mildare i sin framtoning och inte lika brutal och rå som t.ex. Gladiator. Boken är mycket välskriven och trots sina knappa 500 sidor är den lättläst och sidorna flyger fram.

Intrigen har ett högt tempo och det är gott om twists and turns bl.a. genom Axel Mossmans förmåga att flyga under radarn på ett ibland högst irriterande sätt. Jens Henrik Jensen är oerhört skicklig på att bygga upp och hålla spänningen sida efter sida och den är minst lika hög som tidigare och karaktärerna är lika intressanta och komplexa. Nu har trion dessutom fått sällskap av polisen Sally Finnesen.

Det är en serie med fristående böcker men jag kan starkt rekommendera dig att läsa dem från början. Dels för att det är väldigt bra böcker och dels för att du kommer att få sååå mycket mer behållning av läsandet när du får hela bakgrunden.

Om författaren
Jens Henrik Jensen (f 1963) har med framför allt den hyllade Oxen-serien skaffat sig hundratusentals läsare i Sverige. Pilgrim är den sjätte fristående delen om Niels Oxen. På svenska har även trilogin om Nina Portland utkommit. Jens Henrik Jensen bor på Jylland i Danmark med sin familj. Första säsongen av en nyskapad dansk TV-serie, baserad på inledningen av Oxen-serien, är färdig för visning runtom i världen.

Sagt om tidigare böcker
Om del 5 i Oxen-serien, Gladiator: ”Mycket välskrivet, dramatiskt och fängslande” Kapprakt

Läs gärna mina recensioner av de tidigare böckerna i serien om Niels Oxen
De hängda hundarna
Mörkermännen
Den frusna elden
Lupus
Gladiator

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln