Gladiator

Titel: Gladiator
Författare: Jens Henrik Jensen
Betyg: 4 av5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 529
ISBN: 9789177954637

Motvilligt har krigsveteranen Niels Oxen påbörjat behandlingen för posttraumatisk stress, PTSD, som har plågat honom under många år. Men hjälp av en kvinnlig militärpsykolog jobbar han för att återvinna sitt självförtroende och hittar andra bortträngda känslor. När hon föreslår Oxen att bli ledare och mentor för en grupp av PTSD-påverkade veteraner på en överlevnadsresa till en skyddsplats tackar han ja.

När han kommer hem möts han av en gammal bekant: Mossman från PET. Mossman har motvilligt gått i pension men är nu i stan för att be Oxen att hjälpa PET i ett känsligt fall: Ett antal krigsveteraner har likviderats runtom i Danmark och Oxens kompetens som en erfaren soldat behövs. När Oxen tar sig an det mystiska fallet återförenas han med sin gamla partner och vän Margrethe Franck från PET, och de två försöker lösa ärendet.

Men mitt i utredningen förlorar Margrethe Franck plötsligt kontakten med Oxen. Han har tydligen försvunnit från jordens yta, och hon påbörjar en desperat jakt för att finna honom. Samtidigt kämpar för livet bland till det som verkar vara främlingar, fiender för vilka ett människoliv inte betyder någonting…

Gladiator är en thriller om otänkbar grymhet och om hur tidigare synder kommer upp till ytan igen. Det är den femte boken i serien om krigsveteranen Niels Oxen. De tidigare böckerna är De hängda hundarna, Mörkermännen, Den frusna elden och Lupus.

Egna reflektioner
Åh, vad jag älskar denna serien! Niels Oxen, Danmarks mest väldekorerade jägare, lider av PTSD och brottas med sina minnen och trauma från kriget. När en krypskytt mördar en grupp krigsveteraner på en avsides belägen lägerplats måste den danska säkerhetspolisen be honom om hjälp.

”Gladiator” är den femte boken om Niels Oxen. De tidigare har varit helt outstanding och Jens Henrik Jensen är en mycket bra författare. Denna är, liksom de tidigare, mycket välskriven och med en stor detaljrikedom, utan att det för den skull upplevs som ”plottrigt”. Jag älskar hans sätt att ha flera parallella spår och händelser igång samtidigt och sedan väva ihop allt på ett väldigt skickligt sätt mot slutet. Gladiator smyger igång lite lugnt och fint med lite lägre spänning men sen brakar det loss och mot slutet är boken riktigt bra. Oxen.serien är ett måste för dig som älskar spännig

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokförlaget Polaris
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln