Oväsen i Älvdalen

Titel: Oväsen i Älvdalen
Författare: Annika Andebark
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 (5/5)
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 271
ISBN: 9789176972151

Året är 1668. Den lilla socknen Älvdalen står på randen till vad som kommer att bli Sveriges största häxprocesser. Det viskas om trollkonor och snart sprids ryktet som en löpeld om att Gertrud har gått på vatten.

Länsmannen har mycket att bevisa efter sina tidigare misslyckade försök att få fast trollkonorna. Efter månader av förhör erkänner Gertrud till slut att hon har farit till Blåkulla och det dröjer inte länge förrän fler kvinnor ställs inför samma anklagelser. Om de döms väntar bålet.

Oväsen i Älvdalen bygger på historiska fakta och autentiska minnesanteckningar från trolldomsprocesserna. Boken är första delen i serien Eldarna där Annika Andebark på ett trovärdigt och gripande sätt skildrar båda sidor av processerna och ställer frågan: Hur kunde det hända?

Egna reflektioner
Wow, vilken bok, vilken historia. Man skulle kunna tro att allt är påhittat, man vill tro att allt är påhittat för så här kan det väl ändå inte ha gått till? Men tyvärr är det helt sant. Annika Andebark har gjort ett enormt jobb med att läsa och sammanfatta alla gamla dokument, alla domar, minnesanteckningar och protokoll från rättegångarna i Älvdalen.

Hon har fångat människor, miljöer, dofter och känslor väldigt bra och allt förstärks av språket, de gamla ordern och sättet att prata. Jag gillar även bibelcitaten samt utdragen ur notariens anteckningar. Det enda som är jobbigt är att alla heter nästan samma sak. Men så har namnseden varit under flera århundraden. Men tack vare ett persongalleri i början av boken funkar det ändå ganska bra.

Om författaren
Annika Andebark föddes 1969 i Simrishamn och bor idag i både Ystad och Billesholm när hon inte befinner sig i Älvdalen. Efter juristexamen i Lund 1992 var hon tingsnotarie vid Kristianstads tingsrätt och arbetade därefter inom humanjuridik och var advokat fram till 2014. Intresset för trolldomsprocesserna väcktes samma år. I dag driver Annika bloggen www.andebark.se. Genom sidan www.trollkona.se blir researchen om trolldomsprocesserna tillgänglig för alla. Förutom att skriva så tycker Annika om att cykla och skriver om sina upplevelser på cykeln och platser hon har besökt på sidan www.cyklat.se. Hon gillar även yoga och att påta i trädgården. Hon har varit engagerad i kvinnors företagande under många år och vill gärna lyfta fram kvinnorna i historien.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi webbshop
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln