Innan kaffet kallnat
Titel: Innan kaffet kallnat
Författare: Toshikazu Kawaguchi
Betyg: 4 av 5
Förlag: Akademius Förlag / Mius Förlag
Utgiven: 2024
Format: Inbunden
Antal sidor: 239
ISBN: 9789198871425
På en bakgata i Tokyo ligger det mytomspunna kaféet Funiculi Funicula. Det sägs att det där går att återvända till det förflutna genom att dricka en kopp av deras omsorgsfullt tillagade kaffe. Men en viktig regel måste följas: tidsresan behöver avslutas innan kaffet har kallnat.
I Innan kaffet kallnat får vi möta fyra personer som av olika skäl utnyttjar möjligheten att resa i tiden. Det ger dem insikten att nuet är viktigare än det förflutna. Precis som med kaffet bör varje klunk av livet avnjutas.
Toshikazu Kawaguchis romanserie Innan kaffet kallnat har sålts i över fem miljoner exemplar, är översatt till fler än trettio språk och har berört läsare världen över.
Egna reflektioner
Det här med att kunna resa i tiden är något som alltid har fascinerat mig, om du kunde resa tillbaka i tiden en enda gång, vem skulle du vilja prata med och vad skulle du säga?
”Innan kaffet kallnat” är egentligen fyra olika noveller som är sammanlänkade genom ett litet café i Tokyo, det är där man måste vara för att kunna resa tillbaka i tiden. Varje novell har sin huvudkaraktär och sitt ”tema” men samtidigt vävs de ihop då alla karaktärer och historier hör ihop och finns på en och samma plats.
Det finns en väldigt bra relationskarta i början av boken, trots det hade jag lite svårt att hålla isär de olika karaktärerna, men efterhand som jag läste klarnade det. Det är inga snabba vändningar eller högt tempo, snarare tvärtom, men jag tror att det passar en bok som denna väldigt bra. Det är en känslosam bok med många tankar om såväl skuld och ånger som kärlek och vänskap.
Toshikazu Kawaguchi skriver väldigt enkelt och läsningen flyter på bra. När jag läser vad andra har skrivit om boken är det många som klagar på att regler och ritualer kring själva tidsresorna upprepas i samtliga noveller. Själv upplever jag inte alls det som något problem då det beskrivs på olika sätt varje gång, jag tycker snarare att det blir något andaktsfullt över det hela. Boken påminner mig lite om Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom, en bok som jag för övrigt älskade när den kom i slutat av 90-talet.
Toshikazu Kawaguchi har skrivit ytterligare tre böcker på samma tema varav en av dem kommer på svenska i november och den vill jag verkligen läsa.
Läs fler omdömen på bokbloggar.se
Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln