Floden sjunger ditt namn

Titel: Floden sjunger ditt namn
Författare: Eleanor Shearer
Översättare: Annika Sundberg
Betyg: 5 av 5
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2024
Format: Inbunden
Antal sidor: 368
ISBN: 9789180503907

Året är 1834 och den brittiska kungen beslutar att slaveriet ska upphöra i Karibien. Beskedet tas emot med glädje bland slavarna på plantagen Providence. Lyckan blir kortvarig då husbonden i nästa andetag förkunnar att de först måste arbeta som hans lärlingar i sex år.

Men slaven Rachel vill inte vänta. Hon är fast besluten att ta reda på vad som hänt de fem barn som tagits ifrån henne och sålts vidare till andra plantager. Så hon flyr.

Med rädslan som ständig följeslagare börjar Rachel sin långa resa. Från soluppgång till solnedgång, genom Barbados sockerrörsodlingar till skogarna i Brittiska Guyana, och vidare till Trinidad, till den förrädiska floden och det öppna vattnet. Hon måste få veta vad som hänt barnen, först då kan hon känna sig fri.

Floden sjunger ditt namn är en gripande skildring av en mors förtvivlan och de obegripliga påfrestningar hon ställs inför i sitt sökande efter barnen – och hennes obändiga vilja, mod och starka tro på livet.

Egna reflektioner
Vad är det som gör att så många fascineras av att läsa om andra människors olycka? Historier om andra världskriget, prostitution och misshandel eller som här, om slaveriet.

”Floden sjunger ditt namn” tar sin början år 1834 på ön Barbados i Karibien, en ö som ligger mig varmt om hjärtat. Slaveriet som företeelse är ju inget nytt men att få följa en karaktärs tankar och känslor på ett så levande och verklighetstroget sätt som i boken har jag inte upplevt tidigare. Att få vara med i Rachels grymma verklighet, att känna hennes smärta när hennes barn tas ifrån henne för att säljas och hennes desperata sökande efter dem senare är hemskt.

Eleanor Shearer, som själv har karibiskt ursprung, har lagt ner mycket tid på efterforskningar om den verkliga Mother Rachel, kvinnan som inspirerade till Rachel i ”Floden sjunger ditt namn”. Boken är väldigt vacker i allt det tragiska, jag känner mig nästan lite förtrollad och har svårt att sluta läsa. Miljöskildringarna är så spot-on med den fuktiga luften, djuren som låter, det häftiga regnet som börjar och slutar lika oväntat. Även språket är spot-on och precis så ”rumphugget” som många pratar där än i dag. En fantastisk bok bestående av lika delar ångest och kärlek.

Detta är en bok som väcker många frågor och jag tror det är en perfekt bok att ha i en bokcirkel. Dessutom finns det både frågor till boken samt en intervju med författaren på Historiska Medias hemsida.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Historiska Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln