Vildliljan

Titel: Vildliljan
Författare: Sara H. Olsson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 256
ISBN: 9789150976403

Rapporter om fasorna på kontinenten får hundratals svenskar att åka med Röda Korsets vita bussar för att evakuera krigsflyktingar ur de tyska koncentrationslägren.

En av de frivilliga är sjuksköterskan Sonja Berg från Ellinge i Halland. Sonja får kämpa hårt för att hålla känslorna i schack – det hon möter i lägren är något hon aldrig kunnat förbereda sig på. Hon finner tröst i den danska läkaren Frederik och snart uppstår kärlek. Men när hon av en slump träffar på Ellingebon Gunnar Hedin, som anslutit sig till nazitrupperna, sätts allt hon arbetat för på spel.

I nutida Ellinge har Paula funnit en lapp som väcker nyfikenhet om vad som egentligen hände Sonja och Gunnar den där våren i krigets slutskede. Men när hon visar den för sin vän Holger får allt en annorlunda vändning. Det visar sig nämligen att Holger är personligt indragen i historien, och sanningen är inte vad man tror.

Egna reflektioner
Ellingeserien har blivit något av en favoritserie för mig med sina starka kvinnor, de tre väninnorna från byn Ellinge, och deras insatser för att hjälpa nödställda under andra världskriget.

I ”Vildliljan” har det blivit dags för Sonja att följa med de Vita bussarna för att evakuera krigsfångar ur de tyska koncentrationslägren. Det blir en jobbig upplevelse med mycket lidande och en önskan om att kunna hjälpa alla fångarna. Parallellt med Sonjas historia får vi även följa med Gunnar Hedin som slåss för Tyskland. Hans vardag i skyttegraven, att inte ha tillgång till vård utan tvingas se på när hans vänner dör, hatet han känner. Som med de flesta böcker som utspelar sig under andra världskriget är det jobbig läsning. Även om det är en fiktiv historia så vet jag ju att det ligger verkliga händelser i botten.

Ellingeserien är som sagt en riktigt bra serie och jag undrar om inte Vildliljan är snäppet bättre än de tidigare. Sara H. Olsson är mycket skicklig på att beskriva känslor, hur Sonja upplever alla hemskheter men även hur vänskapen med de andra på de Vita bussarna värmer och ger henne styrka. Något som också förhöjer läsupplevelsen är alla miljöskildringar. Det känns verkligen som om man är på plats och det är svårt att lägga undan boken. Paulas grävande, i nutid, om vad som egentligen hände där i krigets slutskede flätar samman nutid med dåtid, de båda historierna kompletterar varandra och ger boken en extra skjuts framåt.

Gillar du välgestaltade romaner som utspelar sig under andra världskriget parallellt med nutid är detta verkligen en serie för dig. Men läs dem i ordning för bästa upplevelsen.

Sagt om tidigare böcker
”Berättelsens spänning och oförutsägbarhet hugger tag i läsaren.” Marie-Helene Klementsson, BTJ-häftet, om Tornsvalan

”Något utöver det vanliga. Rafflande, spännande, hemligheter och mystik, intressant historia och helt enkelt en riktig bladvändare.” @Carinas_bokhylla om Fiendevän

Om författaren
Sara H. Olsson (f. 1979) är bokförläggaren som började skriva, och som nu gör karriär som författare. Hon har skrivit ett tiotal böcker som tagit läsarna med storm, och flera av dem har nominerats till priser. Vildliljan är den tredje fristående boken i hyllade Ellingeserien.

Läs gärna mina recensioner av de tidigare böckerna i Ellingeserien
Fiendevän
Tornsvalan

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln