Fiendevän


Titel:
 Fiendevän
Författare: Sara H. Olsson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 301
ISBN: 9789150964943

Sara H. Olsson har gjort sig känd som feelgoodförfattare med en rad populära böcker som sålts i över 100 000 exemplar. Nu tar hon nästa steg och inleder en ny romansvit – med en dramatisk berättelse som utspelar sig under andra världskriget.

Med romanen Fiendevän utforskar Sara H. Olsson en ny sida av sitt författarskap. Här får läsaren parallellt följa syskonparet Inger och Ingvar, som växer upp i samhället Ellinge utanför Varberg under andra världskriget, och – i nutid – Paula som lämnar Stockholm och flyttar till Ellinge med man och barn. Ingvar och Ingers lojalitet, kärlek och mod sätts på prov när de av en slump träffar på en skadad tysk soldat, vilket får ödesdigra konsekvenser.

Paulas förhållande knakar i fogarna och för att skingra tankarna börjar hon utforska Ellinges historia. Och trots att någon gjort allt för att förhindra att sanningen kommer fram i ljuset gör hon en chockerande upptäckt som får stora följder.

Det förflutna och nuet binds samman i en historia som präglas av Saras träffsäkra känsla för människor och relationer. En berättelse att ta till sitt hjärta.

Egna reflektioner
Jag gillar både historiska romaner och romaner som spänner över två olika tidsperioder där det finns en koppling mellan. ”Fiendevän” kvalar in på både dessa kriterier, nästan. Jag tycker att kopplingen mellan de två perioderna är lite svag. Men det kanske klarnar i kommande böcker?

Paula flyttar med man och barn till sitt nybyggda hus i den lilla byn Ellinge. På ägorna står resterna av ett nerbrunnet hus och ingen tycks veta vad som hände mad familjen som bodde där. Paula blir nyfiken och av en slump snubblar hon över en åttio år gammal hemlighet. På Nilssonsgården i Ellinge bor tvillingarna Inger och Ingvar med sina föräldrar. En dag är Ingvar nära att köra på en man som visar sig vara en skadad tysk desertör. Ingvar tar med honom hem till gården vilket visar sig vara ett ödesdigert beslut. Det finns både kommunister och tyskfientliga personer i det lilla samhället.

Sara H. Olsson har ett mycket bra språk och det är en fröjd att läsa. Boken är full av dramatik, hemligheter, kärlek, relationer och vardagsliv och jag kommer ofta på mig själv med att känna karaktärernas känslor. Tempot är ganska långsamt, det är stillsamt och nyanserat och ger mig tid att reflektera över de val som görs. Personligen tyckte jag bäst om den historiska delen. Jag upplevde inte att Paula tillförde så mycket nu, men kan tänka mig att hon det i kommande böcker. För med ett slut som detta måste det bara komma en fortsättning. Och det snart.

Sagt om boken
”Vi har gjort bekantskap med en ny, intressant, delvis påhittad värld i det halländska landskap där Sara H. Olsson bor och verkar. Där ryms både drama och feel-good-romantik mellan pärmarna. Det kan inte bli så mycket bättre.” Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

Om författaren
SARA H. OLSSON, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg i Halland med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och har sedan debuten 2017, med feelgoodromanen Du glädjerika sköna, släppt ytterligare fem böcker. Hennes romaner har nominerats till Storytel Awards tre gånger. Fiendevän blir Saras sjunde bok och den första i en ny genre.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln