Tornsvalan

Titel: Tornsvalan
Författare: Sara H. Olsson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 313
ISBN: 9789150970050

Hösten 1941. När kärlek och nya vänskaper föds väcks frågan om blod är tjockare än vatten.

Britt Hedin har hittat sin stora kärlek i Lage, en frånskild, äldre lärare. Men eftersom hennes far motsätter sig förhållandet utvecklas relationen i smyg – tills ett enkelt misstag raserar allt.

Hon tvingas gå med i organisationen Sveriges Landstormskvinnor och skickas till norska gränsen som luftbevakare – i folkmun kallad tornsvala. Där träffar hon nya väninnor men får även se livet från en annan sida när hon möter judiska flyktingar, korrupta poliser och brittiska bombplan. Och hemma i Halland finns Lage. Kommer han att vänta på henne eller är deras kärlekshistoria över?

I nutida Ellinge gräver Paula och hennes vän Holger efter mysterier i bygdens historia. När de hittar en ovanlig dedikation i en bok anar de att de är något på spåren – ett olöst mord från 1940-talet – och ledtrådarna leder till Britt och Lage.

Tornsvalan är den andra fristående boken i Ellingeserien, ett spännande och romantiskt drama om en del av Sveriges historia som få känner till.

Egna reflektioner
Åh, det här är verkligen en bok som faller mig i smaken. Den är som ett Kinderägg med både historia, andra världskriget och en generationsroman, allt i ett.

”Tornsvalan” är en lättläst och välskriven bok och jag fastnade i den nästan direkt. Boken utspelar sig i Sverige, till stor del under andra världskriget, och det är en väldigt intressant handling. Britt Hedin tvingas av sin far att bli en Tornsvala, en kvinna som bemannade luftbevakningstorn och spanade efter fientlig flygverksamhet. Dessa kvinnor och torn fanns på riktigt, något som jag inte hade en aning om.

Jag var inte så förtjust i Paula i den tidigare boken Fiendevän men nu har hon steppat upp och hennes karaktär har fått en mer betydande roll. Sara H. Olsson skriver med känsla och finess och balanserar fint mellan dåtid och nutid, även om dåtiden har fått lite mer fokus vilket absolut inte gör någonting. Hon är även väldigt duktig i sina gestaltningar, såväl karaktärer som miljöer, de är levande och det känns som om man faktiskt sitter där i kylan på luftbevakningsstationen.

Detta är absolut en serie som jag vill fortsätta att läsa!

Sagt om tidigare böcker
”Vilken bok!! Älskar historiska romaner och den här är något utöver det vanliga.” @Cias_bokylla

”Det kan inte bli så mycket bättre.” Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

Om författaren
Sara H. Olsson, född 1979, bor i Tångaberg utanför Varberg i Halland med sin familj. Hon har en bakgrund som bokförläggare och har sedan debuten 2017, med romanen Du glädjerika sköna, släppt ytterligare sju böcker. Tre av hennes böcker har nominerats till Storytel Awards. Tornsvalan är hennes andra bok på HarperCollins och den fristående fortsättningen på Fiendevän.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln