De utvalda

Titel: De utvalda
Författare: Helena Kubicek Boye
Betyg: 4 av 5
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 301
ISBN: 9789178350698

En välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin ”Gulte” Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.

Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.

Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel.

Egna reflektioner
Åh vad kul med en helt ny serie av en redan etablerad författare. Det känns spännande att vara med från början och kunna följa alla i Profileraren.

”De utvalda” är en lättläst, välskriven och spännande kriminalroman. Det är högt tempo och de korta kapitlen manar till mera läsning, jag hinner ett till… Intrigen byggs upp på ett skickligt sätt med en bra mix av villospår, komplicerade hemförhållande och vissa samarbetsproblem i utredningsgruppen.

Helena Kubicek Boye har fått till ett färgstarkt persongalleri med personer att älska, hata, bli inspirerad av och vilja lära känna lite bättre. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag känner för Huvudkaraktären Kattis, jag både gillar och ogillar henne. Oavsett är detta en serie som jag väldigt gärna vill fortsätta följa och jag tror att karaktärerna kommer att växa i sina roller och trots att Truls är en buffel så tror jag att han behövs för att gruppens dynamik ska bli komplett.

Sagt om boken
”ett imponerande högt tempo” Göteborgs-Posten

”Malmökänslan är mycket bra från start. /…/ detta är en serie jag kommer att följa” Sydsvenskan

”En krypande spänning upprätthålls genom hela historien förbi flera elegant utlagda villospår. Betyg: 4/5″ BTJ

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln