Morden på Mörkö

Titel: Morden på Mörkö
Författare: Samuel Karlsson
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2019
Format: Pocket
Antal sidor: 363
ISBN: 9789178615100

Jessica Jackson är polis i Västervik och får ärva ett gammalt nedlagt mejeri på (den fiktiva ön) Mörkö, där hon drömmer om att starta ett mikrobryggeri. Men när en död man flyter i land på ön grusas hennes planer.

Efter en fest i bygdegården försvinner en ung kvinna. Allt tyder på att hon blivit utsatt för våld. Jessica var själv med på festen, men har inte någon klar bild över vad som egentligen hände. Allt hon minns är ett bråk mellan några invandrare och den försvunna kvinnan.
Eftersom hon känner till platsen dras Jessica snart in i den alltmer komplicerade polisutredningen. Och när ön blir isolerad efter en häftig storm står hon plötsligt helt ensam. Den idylliska fasaden briserar. Under ytan gror hat, svek och lögner. Öns invånare bär på en hemlighet värre än hotet från mördaren och om den avslöjas blir konsekvenserna förödande för alla inblandade

Med Morden på Mörkö bjuder författaren Samuel Karlsson på ett drama i bästa ”country noir”-stil. Det här är första delen i serien om polisinspektör Jessica Jackson.

Egna reflektioner
Jag säger bara vilken bok! Detta är första delen av Mörkö-serien. Jag har redan läst del två, som jag gav full pott, och denna är minst lika bra. Jessica Jackson är en härlig person. Hon är rak, ärlig och självständig och inte rädd för att hugga i när det behövs. Boken är allt annat än förutsägbar och författaren slänger ut flera sidospår som han sen skickligt väver ihop mot slutet.

Samuel Karlsson tillhör helt klart min top-10-lista över svenska författare. Hans böcker är både spännande och välskrivna. Han är dessutom en mästare på miljö- och personbeskrivningar och jag kan med lätthet se allt framför mig. Jag längtar redan efter nästa bok!

Om författaren
SAMUEL KARLSSON (f. 1969) är författare och journalist och bor med sin familj i Älta sydost om Stockholm, men är uppvuxen utanför Vimmerby i Småland. Karlsson har varit chefredaktör för bland annat Vi Båtägare och har skrivit flera framgångsrika deckare om Louise Hård och hennes kolleger på polisstationen i Hultsfred.

Sagt om boken
Miljön skildras så levande att den finns, porträtten av Mörkös invånare utförs väl [ ] jag ser fram emot nästa Mörkö-deckare, nu när en lovande grund är lagd.
Bengt Eriksson, Smålandsposten

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln