Den tysta gästen

Titel: Den tysta gästen
Författare: Clémence Michallon
Översättare: Anna Thuresson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bazar Förlag
Utgiven: 2024
Format: Inbunden
Antal sidor: 384
ISBN: 9789180063616

Pulshöjande psykologisk thriller om en seriemördare som lever ett dubbelliv – berättad av dem som står honom närmast: hans 13-åriga dotter, hans flickvän och offret som han har skonat.

I fem år har Rachel kämpat för sin överlevnad, instängd i ett skjul på en bakgård. Hennes fångvaktare, Aidan Thomas, är en snygg, charmerande man som alltid erbjuder andra en hjälpande hand. När hans fru går bort i cancer flyttar han tillsammans med tonårsdottern till en ny bostad – och tar med sig Rachel.

Inom henne väcks hoppet om att hon nu ska lyckas fly, men Aidan kontrollerar varje steg hon tar och varje ord hon yttrar. Men då Rachel inser att Aidan har utsett ett nytt offer, bestämmer hon sig för att göra allt för att rädda sitt eget och den nya flickans liv.

Egna reflektioner
Alltså wow, vilken underbart suggestiv, oberäknelig och smått obehaglig bok.

”Den tysta gästen” är verkligen något utöver det vanliga med sin mörka och subtila ton. Berättarrösten skiftar mellan de olika karaktärerna och den dominerande rösten tillhör Rachel, en karaktär som man inte vet mycket om i början, vet inte riktigt vem hon är. Det är dock en person som man lär känna mer och mer tack vare små glimtar ur hennes tidigare liv. Flera av hennes kapitel är skrivna i du-form vilket skapar en känsla av att det är jag som är offret.

Boken är mycket välskriven och Clémence Michallon bygger upp ett dramatiskt händelseförlopp där spänning varvas med lite lugnare avsnitt. Det ger mig en liten obehagskänsla att aldrig riktigt veta vad som väntar runt hörnet. Det är en fiktiv historia men med väldigt många verkliga drag, det märks att Clémence Michallon har skrivit true crime-artiklar tidigare. Jag hoppas att boken blir filmatiserad!

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln