Skilaki

Titel: Skilaki
Författare: Elisabeth Sjöberg Strand
Författare: Dag Öhrlund
Betyg: 3 av 5
Förlag: Stellar Förlag
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 384
ISBN: 9789188981332

Är du redo för din första feeldog-roman? Skilaki byrackan som blev filmstjärna är en feelgood skriven ur hundars perspektiv. En underfundig och klipsk roman för den med sinne för humor och ett hjärta som klappar för hundar.

När Skilaki som valp blev kastad i havet från en flyktingbåt flöt han tillsammans med sin bror Skye i land på södra Kreta. Skye, med de vackra isblå ögonen, blev snabbt tillfångatagen och bortförd till det stora landet i väster.

Skilaki blev kvar, och var snart en av de klokaste byrackorna på ön.

Tillsammans med Stella, Delfi och den förrymda semesterfiraren och renrasiga pudelfröken Kajsa von Knorring bestämmer sig Skilaki för att hitta sin lillebror. Med mycket list och fara för sitt eget liv tar han sig från det behagliga bylivet på Kreta hela vägen till skumraskkvarteren i Hollywood och miljonvillorna i Beverly Hills.

Vägen kantas av farliga tvåbeningar, Oscars-galor och hund kriminalitet. Kommer Skilaki någonsin hitta Skye?

Egna reflektioner
Har du hört talas om genren Feeldog? Det hade inte jag gjort men när jag fick frågan från Stellar Förlag blev jag väldigt nyfiken.

”Skilaki – Byrackan som blev filmstjärna” har något så ovanligt som hundar som huvudkaraktärer. Det finns en del tvåbeningar också bland karaktärerna men de är mer i bakgrunden. Det är en lättläst och smårolig bok men det krävs att man har en smula humor när man läser den, annars kan den nog lätt kännas tramsig.

Det märks att både Elisabeth Sjöberg Strand och Dag Öhrlund älskar hundar och jag gillar hur de ger dem mänskliga egenskaper samtidigt som de, på ett väldigt snyggt sätt, låter dem vara just hundar. Jag tror detta är en bok som passar både vuxna och lite äldre barn, varför inte som högläsning? Det hade varit kul att se denna som film, då tror jag verkligen att den hade gått hem hos den lite yngre publiken.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Stellar Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln