Nattflygaren

Titel: Nattflygaren
Författare: Maria Grund
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 346
ISBN: 9789177956280

I mars 1986 bevittnar en sextonårig flicka ett brott på ett motell i södra Sverige. Hon har givit sig av hemifrån efter en hemsk händelse som drabbat hennes familj. Hennes syster försvann och hittades så småningom mördad.

Sanna Berling, nybliven aspirant vid Oskarshamnspolisen, tilldelas de sysslor som ingen annan vill ha. Medan resten av poliskåren är absorberad av mordet på Olof Palme får hon uppgiften att köra en förrymd sextonårig flicka hem till byn Augu i Småland.

Men under tiden Sanna är i Augu försvinner ytterligare en tonårstjej från byn, till synes har hon tagit sina föräldrars bil och gett sig av. Polisen bedömer det som ett frivilligt försvinnande. Men Sanna är inte lika säker och hon börjar titta närmare på det gamla fallet.

Trots att mordet i Augu är uppklarat och gärningsmannen sitter bakom lås och bom upptäcker hon oroväckande likheter mellan offret och den flicka som nu är borta. Ändå får hon svårt att övertyga sina kollegor och när hennes egen chef försöker få henne att släppa utredningen beslutar hon att i hemlighet fortsätta på egen hand.

Efterforskningarna tar Sanna från det lilla samhällets faluröda fasader och bottenlösa skogssjöar till ett isolerat, nedlagt sjukhus på den småländska slätten. Hon är fast besluten att ta reda på sanningen, oavsett hur skrämmande och hur ensam hon ändå står kvar, till sist.

Egna reflektioner
Ny författare och ny serie, det är alltid lite ovisst. Det kan vara mycket bra, det kan vara mindre bra och det kan t.o.m. vara dåligt men det händer tack och lov inte speciellt ofta.

”Nattflygaren” tillhör helt klart den första kategorin. Boken utspelar sig under 1986, en sak som jag ofta glömmer bort under läsningens gång och tänker t.ex varför googlar hon inte. Jag vet inte varför det är så men tänker att det kanske beror på att det inte är överdrivet många tidsmarkörer, inte tjatas i tid och otid om det. Något som verkligen fick mig på fall var slutet. Utan att spoila för mycket kan jag säga att jag verkligen inte såg det komma, en riktigt bra twist!

Maria Grund är en författare som verkligen imponerar på mig. Det mörka och mystiska som kryper in under huden, de välgestaltade karaktärerna och detaljerade miljöerna. Boken är välskriven och spännande och hon bygger upp intrigen med tillsynes oviktiga detaljer och lösa trådar som hon sen väver ihop på ett mycket skickligt sätt. Detta är absolut en författare som jag vill läsa mer av.

Om författaren
Maria Grund är en svensk kriminalförfattare, bosatt på Gotland. Hennes nya bok Nattflygaren är första delen i en serie om Sanna Berling som ung polis. Maria Grund har tidigare givit ut två böcker, Dödssynden och DödsdansenDödssynden vann Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa debut.

Sagt om boken
”Hon har redan skrivit in sig som en av de bästa.” Nisse Scherman

”Grund driver på spänningen med korta meningar (…) hon får sin kollageaktiga berättelse om alla dessa kvinnor, de flesta unga, att vibrera.” Smålandsposten

”Det hela växer ut till en fantastisk historia med många helt oväntade komponenter (…) det här är helt enkelt underbar läsning!” Kapprakt

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln