Galgens bok

Titel: Ärr
Författare: Thomas Enger
Betyg: 4 av 5
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 340
ISBN: 9789146240129

Ett underligt överfall: Eva överlever ett mordförsök i sitt eget hem. På golvet bredvid henne ligger en död man som hon överhuvudtaget inte känner. Och i hallen: en livrädd åttaårig flicka som inte säger ett ord.

Ett underligt försvinnande: Peter, en ensam och deprimerad man, tar ut en stor summa i kontanter och försvinner sedan spårlöst. Knappt två år senare ger han ifrån sig ett livstecken i form av ett mejl. Mailet leder till en kedja av händelser som får brutala konsekvenser för dem han älskar mest. Och inte minst för honom själv.

Ett underligt liv: Lille-Chris växer upp i ett mörkt och dystert hem präglat av en drunkningsolycka som hände när han var mycket liten.

Galgens bok är en thriller som tar ut svängarna och som får en att tänka på Harlan Coben eller Jo Nesbø på hans mera utflippade humör.

Egna reflektioner
Oj, det här är en bok som inte var riktigt vad jag trodde.

”Galgens bok” är en spännande och välskriven bok. Men den är mer än så. Den är även en bok som ger mig ett visst obehag genom vissa av scenerna samtidigt som andra scener låter mig ana en värme och kärlek. Det är en brokig skara av karaktärer som alla är väl gestaltade, vissa trevligare än andra. Ibland önskar jag att man kunde hoppa in i en bok och säga åt karaktärerna att inte göra si eller så.

Lite enkelt kan man säga att det är tre olika huvudgrenar, alla i varsin säck, Eva som överlever ett mordförsök, Peter som försvinner spårlöst och Lille-Chris som har en väldigt dyster uppväxt. Av dessa tre säckar tar sen Thomas Enger upp trådar som han på ett mycket skickligt sätt väver ihop till väv där man kan ana sig till ett mönster men inte ser det klart förrän på slutet. Eller kanske inte ens då, jag känner att det finns mer att ge och jag hoppas på att det kommer en fortsättning.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln