Dockan

Titel: Dockan
Författare: Yrsa Sigurdardóttir
Betyg:  5 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 410
ISBN: 9789150975543

Det skulle bli en lugn fiskeresa med familjen, en chans för mor och dotter att hinna umgås. Men det blev en resa som för alltid förändrade deras liv.

Fisken uteblir och mor och dotter fångar bara en trasig docka som trasslar in sig i nätet. Efter många år i havet är dockan en skrämmande syn och moderns första instinkt är att kasta tillbaka den, men dottern vädjar om att få behålla den och hon ger med sig. Ett beslut som visar sig vara ödesdigert. Samma kväll lägger mamman upp en bild på dockan på sociala medier. Morgonen därpå är hon död och dockan försvunnen.

Flera år senare är kriminalinspektör Huldar på den plats han avskyr mest – ombord på en båt, på jakt efter mänskliga kvarlevor. Att identifiera skelettet de hittar på havsbotten visar sig vara svårare än de först trodde, och Huldar tvingas be psykologen Freyja om hjälp.

Dockan är den femte fristående delen i den hyllade serien om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

Egna reflektioner
Island måste vara det perfekta stället för en kriminalroman att utspela sig. Den karga och bitvis ogästvänliga miljön kan nog dölja ett och annat brott.

Polisen Huldar och barnpsykologen Freyja möts igen i ”Dockan”, som är den femte fristående delen om den lite udda konstellationen. Det är egentligen en ganska tragisk bok med många trasiga människor och deras liv som skildras med en brutal ärlighet. Även miljöerna målas upp på ett sätt som känns ganska dystert men väldigt verkliga på samma gång.

Yrsa Sigurdardóttir tar oss med på en virvlande dans helt utan någon koreografi. Känns det som. Men hon har koll, stenkoll och allteftersom jag läser känner jag takten, hittar ett mönster och alla små danssteg åt sidorna får en mening. På ett mycket snyggt sätt vallar hon mig framåt och plötsligt faller alla bitarna på plats. Detta är en författare som jag gärna läser med av.

Sagt om boken
”en välskriven bok. Särskilt fascinerande är miljöbeskrivningarna som är mycket verkliga för en som inte är bekant med Island. Historiens vindlingar är spännande och upplösningen oväntad.” Git Claesson Pipping, Dast Magazine

Om författaren
Yrsa Sigurdardóttir är född 1963 på Island. Hennes böcker har sålts i två miljoner exemplar och översatts till fler än 30 språk. För Arvet, första boken om Huldar och Freyja, tilldelades hon The Blood Drop, Palle Rosenkrantz-priset och nominerades till Glasnyckeln. Även efterföljande delar har nominerats till en rad utmärkelser.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln