Den objudna hyresgästen

Titel: Den objudna hyresgästen
Författare: Susanne Brijker
Betyg: 3 av 5
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2023
Format: Häftad
Antal sidor: 355
ISBN: 9789189199293

Efter ett bråk med chefen lämnar tjugotreåriga Mira sitt jobb på en sunkig krog. När hon får nys om att man kan tjäna bra pengar inom hemtjänsten, speciellt om man är utbildad undersköterska, ser hon sin chans. Att hon varken har utbildning eller erfarenhet är inget som hindrar henne. Med fejkade betyg och en välriktad muta har hon en ny karriär framför sig.

Men så slänger pojkvännen ut henne och hon behöver plötsligt någonstans att bo. Det löser hon genom att i smyg flytta in hos en av tanterna hon tar hand om. Det visar sig snart att den dementa Ingrid inte alls är dement och när hon upptäcker att hon har en objuden gäst i lägenheten behöver Mira än en gång ta till sina knep för att ta sig ur den trassliga situationen.

Den objudna hyresgästen är en hoppfull och tankeväckande feelgood om en annorlunda och oväntad vänskap.

Egna reflektioner
Jag trodde att jag skulle läsa en underhållande feelgood, det började ju som en sådan. Men allteftersom jag vände blad blev boken mer och mer allvarlig och sorglig.

”Den objudna hyresgästen” är en bok som väcker många känslor. Den börjar som sagt med en underhållande intrig, full av dråpliga händelser där huvudkaraktären Mira ofta verkar handla först och tänka sen. Jag blir nästan lite irriterad över hennes ”det löser sig”-mentalitet. Men sen börjar det växa fram en vänskap mellan Mira och några andra karaktärer och hela hennes tankesätt förändras. Det är också då som intrigen börjar få ett djup, en mening.

Det är väldigt intressant att följa Miras utveckling och förändring. Susanne Brijker har verkligen lyckats väl med att porträttera de olika karaktärerna och deras tankar och känslor. Det finns mycket svärta i ”Den objudna hyresgästen” men även en hel del ljus och framförallt värme och gemenskap. Vill du läsa en lättläst bok som bjuder på både fniss och tårar ska du läsa denna!

Sagt om boken
Den objudna hyresgästen har Brijker skapat en varm, lättsam men samtidigt djup berättelse om den unga Mira och de olika utmaningar som hon möter och har mött i livet. Boken belyser på ett fint sätt svårigheterna med att bli äldre och vara i behov av hjälp från samhället i form av hemtjänst, men även vänskapens kraft och hur den kan lyfta oss. Detta är en bok som med sitt lättlästa språk och humoristiska ton passar de flesta.
BTJ-häftet nr 10, 2023. Lektör Lina Bäckström

Om författaren
Susanne Brijker föddes 1969 i Finspång. Idag bor hon strax utanför Grythyttan och arbetar som sjuksköterska.
Hon har bland annat studerat biomedicinsk vetenskap på universitetet i Leiden och gästforskat några månader vid Princeton University i USA. Hon debuterade 2019 med Mannen som hyrde en familj.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln