Farväl Söderberga

Titel: Farväl Söderberga
Författare: Eli Åhman Owetz
Betyg: 4 av 5
Förlag: Printz Publishing
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 303
ISBN: 9789177716570

Anna-Lisa är tillbaka – i den tionde och sista delen i Söderbergasviten!

Nio år har gått sedan den äventyrslystna Anna-Lisa gav sig ut på luffen, och slutligen hittade till byn Söderberga i Roslagen. Det blev platsen där hon öppnade sin retrobutik i en gammal lanthandel, och där hon träffade mannen i sitt liv. Nu har hon och Rutger två små barn, och bor idylliskt på herrgården Solstaholm.

Men förändringarnas vindar blåser snart in. Plötsligt hotas Söderbergas blotta existens, och samtidigt flyttar nya grannar in till byn. En av dem är allt för bekant. Det är Ralf, Anna-Lisas gamla kärlek. Och trots att hela hennes liv med Rutger står på spel så kan hon inte låta bli att träffa Ralf. När Rutger blir erbjuden ett jobb i London ställs Anna-Lisa inför ett stort val. Var hör hennes hjärta hemma?

Farväl Söderberga är den tionde och sista delen i Eli Åhman Owetz romanbygge Söderbergasviten.

Egna reflektioner
Jag har bara läst tre av de tidigare nio böckerna i Söderbergs-sviten men ändå känns det som om jag känner alla karaktärerna och jag vet att jag kommer att sakna dem väldigt mycket.

För detta är, precis som titeln antyder, den tionde och sista av böckerna om Anna-Lisa och alla de andra Söderbergaborna. ”Farväl Söderberga” är en oerhört härlig bok, den är både lättläst och välskriven. Det enda som gör mig lite kluven, och som faktiskt drar ner betyget lite, är alla dessa tillbakablickar. På ett sätt gillar jag dem, speciellt som jag inte har läst alla böcker i serien och således saknar en hel del information om vad som har hänt. Men samtidigt upplever jag att de ”stör” intrigen lite, som när någon berättar något intressant och ett barn hela tiden pockar på uppmärksamhet med sitt mamma, mamma…

Men oavsett så är Eli Åhman Owetz helt makalös när det gäller miljöskildringar. Alla dessa 50- 60- och 70-tals möbler, kläder, husgeråd mm, jag säger bara wow! Eli Åhman Owetz beskriver såväl tingen som miljön och karaktärerna med sådan inlevelse att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att inte dras med, att drömma sig bort och känna känslan av gemenskap när man sitter där på deras trekaffe.

Letar du efter härlig läsning när höstmörkret smyger sig på? Då har du tio härliga böcker av Söderbergasviten att se fram emot!

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln