Cykla i Skåne

Titel: Cykla i Skåne
Författare: Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson
Betyg: 4 av 5
Förlag: Calazo Förlag
Utgiven: 2020
Format: Häftad
Antal sidor: 240
ISBN: 9789189079243

De markerade lederna tar dig runt hela kusten, från Bromölla till Båstad och passerar många av Skånes vackraste platser. Det handlar om riktig njutcykling, ofta ligger trevliga kaféer och restauranger längs vägen och vill du bada svänger du bara ner till närmaste sandstrand. Övernatta kan du göra på camping, vandrarhem eller ett lyxigt hotell.

Varje etapp i boken presenteras med detaljerade kartor i skala 1:50 000. Författarna gör också djupdykningar i kultur, historia och sevärdheter längs vägen. Du får tips på givande avstickare från leden och information om boenden, var du kan handla mat eller hitta närmaste cykelverkstad.

Författare är frilansjournalisten Caroline Alesmark och vandringsexperten Kenneth Joelsson. Caroline skriver ofta om kombinationen kulturhistoria och natur och har gett ut flera populära böcker om Skåne. Kenneth arbetar bland annat med utveckling och förvaltning av vandrings- och cykelleder. Särskilt brinner han för kopplingen mellan naturvistelsen och det personliga välmåendet. Tillsammans har de tidigare skrivit guideboken Vandra Skåneleden som har givits ut i flera utgåvor.

Egna reflektioner
För ca 10 år sedan började jag cykla landsvägscykel, även kallad racercykel. De senaste åren har jag även köpt en MTB (Mountain bike) och kör på stigar och skogsvägar. Båda cyklarna ger härliga naturupplevelser i kombination med träning och motion. En perfekt kombo om du frågar mig.

Det är kul att cykla på andra ställen ibland med det är svårt att veta var. Med boken ”Cykla i Skåne” får jag bra tips på nya cykelvägar och jag slipper hålla på och googla själv.

Möjligen är kartorna något små, det kan ibland vara svårt att hitta rätt väg. Men samtidigt hade ju boken blivit för stor och klumpig om de hade varit större. Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson har fyllt på med fakta om orterna, bra matställen och cykelverkstäder längs vägen. Det finns även listor med användbara hemsidor under de olika turerna. Detta är absolut en bok att sitta hemma med under vintern och planera sommarens cykelturer.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Calazo Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln