Bytet

Titel: Bytet
Författare: Stefan Ahnhem
Betyg: 4 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 446
ISBN: 9789137157504

Det här var precis vad Carl och Helene behövde. En lång semester för att hitta tillbaka till varandra. De hade funnit sitt drömhus i Kalifornien, och bytt bostad med ett par som skulle tillbringa sommaren i deras villa i Stockholms innerskärgård.

Men så snart de anländer till Santa Cruz är det något som känns fel. Såg huset verkligen ut så här på bilderna? Och vad har egentligen det andra paret för sig i deras hem? Tur att han installerat övervakningskameror i husets alla rum.

Bytet är en psykologisk thriller om hur våra drömmar och fantasier kan vändas mot oss, så att vi till slut inte ens vågar tro på oss själva. Om hur löften är till för att brytas. Och om hur de vackraste fasader lätt kan rämna inför den stora passionens enorma krafter.

Egna reflektioner
Alltså, jag vet inte riktigt vad jag ska säga, hur jag ska börja. Tycker jag om boken eller inte? Är den obehaglig eller inte? Är det en bok jag kan rekommendera eller inte?

”Bytet” liknar ingen annan bok jag läst. Det händer så mycket konstiga saker att jag tillslut inte vet varken ut eller in. Alla verkar ha något skumt för sig, någon ljusskygg verksamhet som ingen annan får veta om. Jag kommer på mig själv med att hela tiden försöka fundera ut hur allt hänger ihop, vem som gjort vad och vem, om någon, som är oskyldig.

Det är många tvära kast, som sig bör från en mästare som Stefan Ahnhem. En annan sak som han är bra på är miljöskildringar. Han målar upp de vackra solnedgångarna med samma entusiasm som när han beskriver en uppsvälld råtta. Nu känner jag att Ahnhem är på väg tillbaka till Fabian Risk-nivå. Ge mig en ny bok nu!

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln