Inget kvar att förlora

Titel: Inget kvar att förlora
Författare: Göran Sällqvist
Betyg: 4 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2023
Format: Inbunden
Antal sidor: 450
ISBN: 9789180186179

Ett brutalt mord sker i Göteborg. Polisen misstänker till en början att det är ett isolerat brott med rasistiskt motiv, men när en död man hittas i en bil vid Arlanda flygplats blir det snart uppenbart att fallen hänger ihop.

Jenny Wallin ansvarar för polisutredningen i Göteborg. Hon är tidigare kollega och nära vän till Rickard Ander. Deras vänskap sätts på spel när Maya Hadid, vd i Rickards säkerhetsbolag, blir misstänkt för båda morden, samtidigt som hon försvinner spårlöst.

Maya har tidigare berättat för Rickard om tragedin när hela hennes familj utplånades vid ett sprängattentat i hemstaden Bagdad, men vad som hände med hennes tidigare anställning på SÄPO är höljt i dunkel. Rickard hamnar i en rävsax. Lojaliteten mot Maya riskerar att stå honom dyrt. Är hon verkligen den hon utger sig för att vara?

Egna reflektioner
Oj, här var det verkligen fullt ös och snabba vändningar. Detta är den tredje delen om den före detta polisen Rickard Ander och den andra delen, ”Uppstånden från de döda”, tyckte jag var helt okej, varken mer eller mindre.

Så därför blev jag blev positivt överraskad när jag läste ”Inget kvar att förlora”. Jag upplever att det händer mycket mer i denna, att det är mer fart i den. Den känns lite som en mix av spionroman, kriminalroman och politisk thriller vilket är en blandning som tilltalar mig. Det är högaktuella scenarion och i och med de olika benen blir det ett djup i intrigen som ibland kan saknas i andra böcker.

Författaren Göran Sällqvist har ett sätt att blanda det polisiära arbetet med mer vardagliga händelser, vilket ger liv i storyn och skapar en värme och känsla av medmänsklighet. Boken är en lättläst bladvändare och avslutas med en cliffhanger som båda gott inför nästa del.

Om författaren
GÖRAN SÄLLQVIST har tidigare bland annat arbetat som polis men är nu författare på heltid.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln