Havsörnens skrik

Titel: Havsörnens skrik
Författare: Karin Smirnoff
Betyg: 3 av 5
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 431
ISBN: 9789177959229

Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander är tillbaka! Nu tar den enastående författaren Karin Smirnoff över stafettpinnen och fortsätter den världsberömda serien Millennium.

Bortom medias spotlight försiggår en rovdrift i Norrland, dagens vilda västern där rika storföretag inte skyr några medel för att komma åt naturtillgångar och landytor. I skuggmarkerna agerar kriminella gäng, lockade av det enorma inflödet av nya pengar.

Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. Tillsammans hamnar de i stormens öga i den lilla orten Gasskas.

Egna reflektioner
Hmm, jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den sjunde delen i Millenniumserien. Stundtals var den mycket bra och stundtals tycker jag att den tappade lite fokus. Men jag kan väl säga att den blev bättre och bättre ju mer jag läste.

Jag har bara läst de tre första delarna i serien, de av Stieg Larsson, och jag kommer ihåg dem som riktigt bra. Det kan hända att jag har missat en del som har betydelse i ”Havsörnens skrik” men jag upplevde inte det som något problem. Boken börjar lite långsamt och till viss del lite spretande men efterhand som jag läser känner jag hur säcken mer och mer knyts samman.

Det kan inte vara lätt att ta över en så omtyckt serie som Millennium men jag tycker att Karin Smirnoff gör det bra. Hon har ett lite annorlunda skrivsätt, lite ryckigt typ Mons Kallentoft, och det tar en stund att läsa in sig på det. Men när det väl har landat känns det väldigt bra ihop med den norrländska miljön, som för övrigt är vackert skildrade.

När det gäller karaktärerna skulle jag nog önska att man fick se lite mer av Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, de har hamnat lite på undantag. Men den trettonåriga Svala är en mycket spännande karaktär som definitivt kan axla Lisbeths mantel.

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln