Offer utan ansikte

Titel: Offer utan ansikte
Författare: Stefan Ahnhem
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈 (5/5)
Förlag: Månpocket
Utgiven: 2015
Format: Pocket
Antal sidor: 591
ISBN: 9789175034508

En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.

Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han blir inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd.

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt över. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framåt i utredningen. Risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning.

I Offer utan ansikte tar den erfarne manusförfattaren Stefan Ahnhem den svenska spänningsromanen till nya höjder med ett intelligent kollage av psykologisk thriller, amerikansk seriemördaraction och skånsk deckartradition. En tät skildring av vad mobbning och utsatthet i barndomen kan göra med människor.

Stefan Ahnhem tilldelades debutantpriset Crimetime Specsavers Award 2015, för Offer utan ansikte.

Egna reflektioner
En riktig bladvändare och nagelbitare som bitvis är så obehaglig att jag inte vill läsa vidare. Men författaren är så grymt bra på att bygga upp spänningen med olika händelser så det går inte att sluta läsa. Och med så korta kapitel kan man ju alltid läsa ett till.

Boken håller ett bra tempo, är välskriven och lättläst trots sina nästan 600 sidor. Det är många lösa trådar som sakta men säkert vävs ihop. Flera gånger trodde jag mig veta vem mördaren var men då ändrades allt och tog en annan vändning, och där stod jag tillbaka på ruta ett.