Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde

Titel: Husiatyn – Förintelsen som Sverige glömde
Författare: Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson
Betyg: 3 av 5
Förlag: Bokförlaget Atlas
Utgiven: 2022
Format: Inbunden
Antal sidor: 382
ISBN: 9789174450125

1943 erkänner en svensk nazist för polisen att hans SS-förband utförde en massaker på judar i den lilla staden Husiatyn i nuvarande Ukraina. 80 år senare försöker författarna genomföra förundersökningen som aldrig blev av, tillsammans med den sista överlevaren.

Vi möter två judiska barn från Husiatyn som flyr från nazisterna. Dov Altschuler är pojken som gömmer sig i en bunker under jorden, och Sabina Badian försöker lära sig att bli en ukrainsk bondflicka för att klara sig. Det är två av de personer vars liv slås i spillror när den lilla staden ockuperas. De som har tur att överleva massakern får det allt värre. Till slut finns bara döden kvar. Vi får också följa förövarna från krigets mordplatser till efterkrigstidens bristfälliga rättsprocesser.

Boken bygger bland annat på vittnesmål som aldrig tidigare har presenterats samt ett omfattande researcharbete genomfört under många år, både i arkiv och på plats i Ukraina. Berättelsen slutar först vid Tysklands särskilda åklagarmyndighet i Ludwigsburg, som än idag utreder nazitidens brott.

Egna reflektioner
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Får man svära? För jag vill säga ”Fy fan vilka jävla idioter, de borde få ligga i en stor bajstunna och sakta kvävas till döds.”

Jag har haft äran att få läsa om en hel del olika livsöden under andra världskriget och jag blir lika illa berörd varje gång. De flesta handlar ju om koncentrationslägren och allt som hände där. Men ”Husiatyn : Förintelsen som Sverige glömde” skiljer sig ganska mycket från dem då man även får se nazisternas sida av myntet.

Boken handlar dels om de två judiska barnen Dov och Sabina och deras kamp för att överleva. Man lär känna deras familjer, deras vänner och deras grannar. Man får följa med dem i en vardag innan kriget, under kriget då först Sovjet invaderade staden och sen tyskarna och även lite efter kriget.

Dels får man läsa unikt materiel så som dagböcker och arkiverade rapporter från nazister och nordiska män som var frivilliga i den tyska armén. Där berättar de hur de gick tillväga vid deras sk aktioner, som gick ut på att mörda alla judar i staden. Man får även följa svensken Kurt Lundin och hans önskan om att bli en högt uppsatt befälhavare inom tyska armén.

Detta är så mycket mer än en historiebok. Johan Ulvenlöv, Matti Palm och Anders Larsson har lagt ner ett enormt jobb på research både vad gäller förintelsen i Husiatyn och Ukrainas historia. Detta har de sen vävt samman med berättelsen om barnen till en bitvis ganska spännande skildring. Jag upplevde boken som lite seg i början och med många namn att hålla reda på, men jag inser ju också att alla namnen bidrar till att göra skildringen extra stark.

Sagt om boken
»… skildrad med historikerns kompetenta blick och berättarens inlevelse, och speglar en del av Förintelsen och Europas historia som alltför sällan lyfts fram i ljuset. Därmed är detta en unik svensk bok. Särskilt nu, med världens blickar ständigt riktade mot Ukraina, blir den en närmast oumbärlig läsning.« Göteborgs-Posten»Viktig och förödande läsning om en svensk Waffen SS-soldat mitt i folkmordet på Europas judar. En bok för alla som vill förstå Ukrainas historia och de som tror att förintelsen kan begränsas till fasorna i Auschwitz.« Elisabeth Åsbrink, författare

Om författarna
Johan Ulvenlöv arbetar med research. Magister i freds- och konfliktvetenskap samt Östeuropastudier vid Uppsala Universitet.

Matti Palm är journalist, tidigare på bland annat Svenska Dagbladet, rådgivare inom kommunikation.

Anders Larsson är en erfaren släktforskare och fotograf som under många år arbetat som ombudsman inom arbetarrörelsen.

Författarna har tidigare skrivit boken Utan ånger, Gustaf Ekström SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (Vaktel förlag, 2017).

Läs fler omdömen på bokbloggar.se

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln