Haiku åt folket

Titel: Haiku åt folket
Författare: Birk Andersson
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Fri Press
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 140
ISBN: 9789188765277

Birk Anderssons tredje bok innehåller ett haikumanifest, haikuregler, sex olika kapitel med olika haikustilar och tre huvudteman. Under ”Tillståndet” målas en bild upp av ett rotlöst samhälle där ekologin exploateras. Under ”Problemet” visas hur politiken och arbetssamhället är orsaker till att tillståndet inte löses. ”Lösningen” innebär poesi i form av haiku men inte vilken som helst, utan komisk, nudistisk, opretentiös, ordlekande, anarkistisk haiku.

Egna reflektioner
Detta var första gången jag läste Haiku men absolut inte den sista. Haiku kommer ursprungligen från Japan och är en kort dikt som ofta består av tre rader. Det finns inga direkta regler men en klassisk Haiku innehåller ofta någon form av årstidsord t.ex. majbrasa, vintergata eller nationaldag.

Jag är väldigt glad att Birk Andersson skickade sin bok till mig, den öppnade en helt ny värld för mig. Jag har alltid gillat ordvrängeri (är det ens ett ord?), de dubbelbottnade och underfundiga, där man behöver fundera en gång till på vad man egentligen menar. Det är ingen bok man sträckläser utan denna kommer att ligga framme på soffbordet för att familj och vänner också ska kunna få ta del av författarens ord.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Birk Andersson
Fri Press
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln