Välviljans tragedi

Titel: Välviljans tragedi
Författare: Jörgen Hansson
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Yabot Förlag
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 354
ISBN: 9789178193271

Blodet i Sjödins ådror frös till is. Han såg verkligen en svartklädd människa. Med ett riktigt vapen.
Längre kom Sjödin inte innan vapnet i den mörka personens hand hostade till två gånger. Så tätt att det var svårt att åtskilja skotten. Båda projektilerna slog rakt in i bröstet och Sjödins tidigare så starka ben blev som nykokt spagetti. De vek sig under honom samtidigt som överkroppen ryckte till i spasmer av projektilernas anslag. Han dråsade kraftlös bakåt. Ögonen tittade tomt upp mot natthimlen, men kunde inte längre blinka bort de snökristaller som landat på hornhinnorna.
Alla i plutonen hörde det. Soldaterna tittade på varandra och därefter mot Conny. De var uppskrämda och villrådiga. Detta var en situation de aldrig varit i närheten av. Nästan obegriplig.
Var det verkligen riktiga skott de hört? Skarpa skott? Dödande skott?
”Helvete”, tänkte Conny innan hans professionella hjärna började arbeta.

Det är nyår 1979 – 1980. Sovjetunionen invaderar överraskande det fattiga grannlandet Afghanistan. Man har redan övat sina styrkor genom att brutalt slå ner ett uppror i staden Herat. Inför invasionen lurar de ryska ledarna hela världen. Under en täckmantel av nedrustning i Europa genomförs den största truppsammandragningen sedan andra världskriget.
För löjtnant Conny Hillblaster och hans beredskapspluton på Smålands regemente bryts vardagslunken dramatiskt. De blir indragna i ett militärpolitiskt spel på liv och död i de svenska skogarna. Tillgång till svensk teknologi är hett eftertraktad och måste till varje pris förhindras av olika parter i konflikten.

Egna reflektioner
Jag ska villigt erkänna att jag inte hade så höga förväntningar på denna bok. Inte för att jag trodde att författaren var dålig utan för att det inte är mitt favoritämne. Men ack så fel jag hade, det tog inte många sidor förrän jag var fast.

I boken får vi följa två parallella spår. Dels är det Conny Hillblaster, löjtnant vid Smålands regemente. Dels är det en grupp från Afghanistan som ska försöka avvärja ett sovjetiskt anfall. Till sin hjälp behöver de svensk teknologi, något som Conny och hans beredskapspluton måste förhindra. Det hela utvecklas till ett spel på liv och död.

Jag har inte gjort militärtjänst och vet inte mycket om krigsföring. Men för mitt otränade sinne låter allt väldigt trovärdigt. Författaren verkar ha gjort en grundlig research både för att beskriva de fiktiva och de autentiska händelserna. Kontrollfreak som jag är så har jag googlat många namn och händelser och det stämmer väldigt bra. Han har fått till en svårsorterad blandning mellan sanning och fiktion.

Jag tycker om Jörgen Hanssons sätt att skriva. Han ger en bra bakgrundsbild till huvudstoryn och även till en hel del av personerna. Språket är bra och även om alla olika vapen- och klädbeteckningar är rappakalja för mig så ger de storyn en ökad trovärdighet.

Sagt om boken
”En glädje att läsa. Han har lyckas väva in storpolitik med bra faktabas och göra trovärdiga slutsatser”, generalmajor Karl Engelbrektsson.
”Många svenskar kommer känna igen sig. De som gjort lumpen eller utlandstjänst. Författaren har detaljkunskap och har vävt in världshändelser som krävt noggrann research”, Silver Fox

Boken finns att köpa hos bl.a.
Jörgen Hansson
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln