Pekbok på skånska

Titel: Pekbok på skånska
Författare: Jonas Pålsson
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Läsålder: 0-3 år
Förlag: IDUS Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 32
ISBN: 9789189147102

Rullebör, gräddbulle och totteband är bara några av orden som alla barn med anknytning till Skåne bör kunna.

Pekbok på skånska är en lustfylld och okonstlad pekbok som uppskattas av både stora och små. Det är den perfekta presenten till eller från någon med koppling till Skåne.

Egna reflektioner
För mig som skåning känns ju nästan alla dessa och helt självklara och naturliga. Men jag är trots allt född i Halland och bor nu bara någon mil in över på den skånska sidan, så vissa ord använder jag inte. Men jag blev även förvånad över några ord som jag faktiskt trodde var ”svenska” och inte skånska. T.ex. gräddbulle, säger man bara det i Skåne? Heter det verkligen kokostopp i resten av Sverige?

Oavsett vilket så tycker jag detta är en väldigt kul idé och jag hade gärna sett den på fler dialekter. Som ett komplement hade det varit kul med någon typ av fonetisk skrift, antingen på riktigt eller som Hipp Hipp paw rihk-titt.

Jag vet att den främst riktar sig till 0-3-åringar men jag tycker absolut att den är bra även i högre ålder. Den passar dessutom ypperligt som present till någon med anknytning till Skåne på ett eller annat sätt.

Boken finns att köpa hos bl.a.
IDUS Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln