Apokalypsen i Storå

Titel: Apokalypsen i Storå
Författare: Erik Nilshammar
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Chatterbox Productions
Utgiven: 2016
Format: Inbunden
Antal sidor: 262
ISBN: 9789198246612

Högt ovanför Storå och de ödsliga Vidderna svävar en osalig och bitter ande. Därunder stretar människorna på, precis som de alltid gjort. Värnlösa står de när tillfälligheternas tombola börjar snurra, och utlöser en oförutsedd räcka av händelser. Mitt i dess epicentrum hamnar Storå-Tarzan, skogarnas och Viddernas son. Han har snart en galen patron, en blodtörstig grävling och nationella insatsstyrkan efter sig, allt medan Storå dras allt närmare undergången. Ska anden med hjälp av den demente Raggarkungen, lyckas rädda Storå från den stundande katastrofen?

Egna reflektioner
I början tänkte jag ”vad är det här för bok?” Men ju mer jag läste ju mer fascinerad blev jag. Av historien, av människorna och av humorn.

Högt ovanför Storå svävar John Klang, en osalig och bitter ande. John är uppvuxen i Storå och har nu kommit tillbaka för att göra upp med sitt förflutna. Hans pappa, Storå-Tarzan, är en enstöring som gärna tittar djupt i flaskan. Medan John svävar över vidderna märker han att det börjar hända saker i Storå, saker som leder till en rad oförutsedda händelser. Allt märkligt kan på något sätt kopplas till Storå-Tarzan och snart har han både nazister, mc-gäng, en blodtörstig grävling och nationella insatsstyrkan efter sig. Ska anden, med hjälp av den dementa Raggarkungen, lyckas rädda Storå-Tarzan?

Jag hade absolut ingen aning om vad detta var för bok men den kändes lite flummig i baksidetexten. Och ja, den var lite flummig i början, en ande som svävar högt uppe bland molnen! Men den tog sig snabbt och jag upplevde både ett djup och en mening i orden, men även mycket humor. Det var lite rörigt i början med alla namn och jag tror att ett persongalleri hade varit bra. Men när jag väl hade lärt känna alla byborna rullade boken på. Erik Nilshammar har ett fritt och okonstlat sätt att skriva, som en frisk fläkt i en annars ganska stillsam skrivardamm.

Om författaren
Romandebutanten Erik Nilshammar har skrivit en sprudlande glesbygsskröna, där läsaren kastas mellan metafysiska dilemman, skratt och vidrigheter. Om Arto Passilinna någonsin haft en oäkta son i Hälsingeskogarna så är han nu funnen.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln