Nomad

Titel: Nomad
Författare: Ulrica Norberg
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 215
ISBN: 9789150948769

Att vandra har blivit en livsstil – genom att hitta tillbaka till naturen utforskar vi oss själva och finner balans i tillvaron. Människan har alltid gått till fots. Har det inte handlat om jakt så har det varit för att utforska livets mysterier. Vi utvecklas när vi är i rörelse, oavsett om det är fysiskt eller själsligt. Idag ser vi en stark ökning av natur- och ekoturism. Allt fler väljer att komplettera joggingskorna med ett par vandringskängor och aldrig har intresset för naturen omkring oss varit större. Genom att koppla ner teknologin och istället koppla upp oss mot naturen ökar vi vår hälsa och våra insikter – ett steg i taget. Teknologin har förändrat vårt sätt att leva. Vi är inte längre lika bundna till kontor, och allt fler reser och upptäcker nya platser. Många fler lever som moderna nomader.

I Nomad utforskar hälsoförfattaren Ulrica Norberg den nya trenden nomadism som spås bli vår tids nya väg mot att hitta balans, oavsett var i livet vi befinner oss. Boken innehåller både en fördjupande och en praktisk del, med tips om allt från packning till världens bästa vandringsleder. Varje kapitel inleds med dagboksanteckningar från Ulricas egna resor och upplevelser.

Egna reflektioner
Jag har alltid tyckt om att vara ute och gå i naturen. Víd fem tillfällen har jag varit upp och gått mellan Nikkaloukta och Abisko samt även kortare sträckor av Skåneleden. Det kommer ett lugn över mig när jag hänger på mig ryggsäcken, speciellt uppe i fjällen. Känslan av att vara ute i ”vildmarken”, att telefonen inte fungerar och att jag inte behöver fundera på som måste göras hemma eller på jobbet eftersom det ändå inte går att göra något, är väldigt skön. För mig blir det en enorm avkoppling att tekniken gör mig onåbar. Ja, jag vet att jag kan stänga av telefon och dator hemma också, men handen på hjärtat hur många av oss gör det egentligen?

Nomad är en bok om vandring och alla de positiva effekter det har på vår kropp och vårt liv. Inte bara som träningsform utan också, eller framförallt, som nedvarvning och återhämtning. Att vandra med ryggsäck eller gå långpromenad med familjen fika är en själslig läkning. Våra hjärnor blir detoxade och de ständiga informationsflödet bromsas. Du stannar upp och får använda fantasin och tänka fritt istället för att bli matad med text och bilder.

Ulrica Norberg beskriver sina egna upplevelser på ett väldigt medryckande sätt. Boken är både välskriven och lättläst och innehåller mängder av fina bilder från hennes egna vandringar. Sista halvan av boken ägnas åt tips på bra vandringsleder, både i Sverige och övriga världen samt även tips på bra packning. Det är inte utan att jag blir sugen på att packa ryggan och snöra på mig kängorna.

Om författaren
Ulrica Norberg har rest och vandrat världen över de senaste 20 åren och har skrivit ett tiotal böcker om yoga, hälsa och träning, bland annat bästsäljande Yoga en kvart om dagen, Poweryoga, Återhämtning och Andas. Förutom författare är hon en av Nordens mest populära och erfarna yogalärare och hon håller kurser och föreläsningar världen över.

Om boken
”En mycket läsvärd och aktuell bok om att hitta tillbaka till naturen och sig själv.” Ylva Sjöblom, BTJ

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln