Allt vi förlorat

Titel: Allt vi förlorat
Författare: Michelle Sacks
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Southside Stories
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 278
ISBN: 9789188725585

Sjuåriga Dolly Rust blir överlycklig när hennes pappa berättar att de ska ge sig ut på äventyr bara de två. Äntligen får hon ha sin pappa helt för sig själv och de ska upptäcka nya spännande saker tillsammans, kanske åka så långt som till Disney World om hon har tur. Möjligheterna tycks oändliga och medan bilen bär dem söderut från hemmet i New York drömmer Dolly om äventyret som väntar. Med på resan är också favoritleksaken Clemesta, en plasthäst med magiska egenskaper bara Dolly känner till. Till en början är allt precis som Dolly önskat sig och dagarna är fyllda av snabbmat, godis och besök på nöjesparker. Varje plats de kommer till är full av nya överraskningar och hon njuter av att vara hemifrån, långt från mammas förmaningar och föräldrarnas ständiga gräl. Men när tiden går och pappan inte visar några tecken på att vilja åka hem igen tvingas Dolly inse att det är något som inte stämmer. Varför kan de inte åka hem? Och vart är de på väg?

Allt vi förlorat är en mörk och gripande spänningsroman om familjeband och förluster, berättat ur en oförglömlig huvudpersons perspektiv.

Egna reflektioner
Det är inte ofta en hel bok skrivs ur ett barns perspektiv så det var med spänning jag tog mig an denna.

Sjuåriga Dolly Rust blir överlycklig när hennes pappa berättar att de ska ut på äventyr, bara de två. Äntligen får hon ha sin pappa för sig själv. Med på resan är även hennes favoritleksak, plasthästen Clemsta, som har magiska egenskaper och de två för dialoger om allt som händer. Till att börja med är allt sådär roligt som Dolly önskat sig, dagar fyllda av snabbmat, godis och besök på nöjesparker. Efter ett tag börjar Dolly längta hem och Clemesta försöker få henne att minnas saker som gör att de inte kommer att återvända till Dollys mamma.

Det var absolut intressant att göra resan med ett barns ögon och naiva tankar. Dialogerna mellan Dolly och Clemesta, tillsammans med lösryckta ord och minnen hemifrån, låter oss ta del av en annan verklighet än vad vi först får se.

Jag upplevde boken som lite seg och svår att komma in i, men den tog sig efter ca 100 sidor för att bli riktigt bra och spännande mot slutet.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln