Renoveringsobjekten

Titel: Renoveringsobjekten
Författare: Eli Åhman Owetz
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 282
ISBN: 9789150948646

Susanne har slagit in på en ny väg i livet. Hon har brutit upp från ett passionslöst äktenskap och lämnat arkitektfirman i Stockholm för att starta eget. Ett prestigefullt uppdrag i det lilla samhället Grävinge i Roslagen är den perfekta chansen att börja om på nytt. Till en början verkar det vara ett riktigt drömjobb att rita om fabriken, där man en gång tillverkade den berömda Grävingesandalen , till en lyxig konferensanläggning. Men när ägarparet presenterar sin vision börjar Susanne ana oråd. De vill riva alla husen längs fabriksgatan i byn. Ju mer Susanne lär känna sina nya grannar, desto mer omöjligt börjar hela renoveringsprojektet kännas.

För vad kommer att hända med Ingegerd som har bott i Grävinge i hela sitt liv? Hon som bjuder på kaffe med dopp och minnen från förr. Och Conny, fastighetsskötaren som väver bilinredningar på fritiden? Han som är mycket yngre än Susanne men som får henne att skratta som hon inte gjort på väldigt, väldigt länge.

Egna reflektioner
Vilken härlig bok, vilken härlig miljö och vilka härliga människor. Allt känns så varmt och gemytligt, som en Astrid Lindgren-saga för vuxna. Jag hade mycket svårt att lägga ifrån mig boken och smet undan från disken flera gånger bara för att få läsa lite till. Boken är lättläst och tog slut alldeles för fort.

Eli Åhman Owetz har ett sätt att skriva som gör att man glömmer tid och rum, det enda som existerar är personerna i boken. Jag gillar hennes sätt att plocka en karaktär från en annan bok och låta den få en helt egen historia. Vem vet vem det blir nästa gång? Kanske Ingegerd som får återuppleva sin ungdom som killmagnet? Oavsett vem det blir så skulle jag vilja att den boken var klar nu!

Om författaren
Eli Åhman Owetz är författare och journalist. Hennes böcker utspelar sig i lantliga Roslagen, där Eli numera bor på gården där hon växte upp. Hon debuterade 2013 med Anna-Lisas antik, första delen i serien om Anna-Lisa. Hemma hos Bettan kom 2017, och hyllade Brevvännerna 2019 som är nominerad till Årets bok och Storytel Awards. Renoveringsobjekten är en fristående fortsättning i samma miljö.

Sagt om boken
”Renoveringsobjekten är en varm och levande feelgoodroman med fina skildringar och tydligt patos. En roman om vänskap, bygemenskap och den lilla människans kamp.” Susann Wilhelmsson, BTJ

”Eli Åhman Owetz berättar fint om ett avfolkat samhälle i Sverige idag, där svensk industrihistoria riskerar att undanröjas av modernitetens krav. Det är klart att det finns en kärlekshistoria också, men den största kärleken är till svensk glesbygd.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Författaren
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln