18 smarta rörelser

Titel: 18 smarta rörelser
Författare: Torgny Steen och Inger Knutsson
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2017
Format: Spiral
Antal sidor: 72
ISBN: 9789187523618

I ett utvecklingssamtal fick Torgny veta att sonen Nicklas inte hängde med i klassen. Han hade svårt att läsa, räkna, skriva och koncentrera sig samt var överallt i klassrummet. Förståelse för systemisk hjärnforskning och specialintresse för hur rörelser stärker hjärnan gör att Torgny börjar dagen med olika rörelser. Något han också brukar rekommendera idrottare och ledare i näringslivet att göra för att hantera press, stress och prestationer. Vad skulle kunde hända om Nicklas provade rörelserna? Resultaten lät inte vänta på sig. Efter ett tag började Nicklas läsa och räkna, blev lugnare i klassrummet och hade alla rätt på veckans ord. Torgny blev nyfiken, hade fler upplevt liknande resultat?

Det visade sig att specialläraren Inger Knutsson hjälpte barn till lugn, ro och lärande i skolan med hjälp av liknande rörelser. För Torgny och Inger blev första mötet starten på en lång resa inom fysisk och mental hälsa med sikte på att uppfylla läroplanens Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen . Det blev också starten på CreativeChildren:Camp , helgkurser för familjer med bland annat massor av långsamma rörelser för att hjälp barn och vuxna hantera en allt snabbare värld.

Rörelserna är ibland så enkla att göra att de kan uppfattas som svåra. Därför brukar Torgny och Inger få frågan Har ni någon bok som visar rörelserna? . Här är den boken. Eller, här en den nya upplagan av boken eftersom den första sålde slut. Enkla förklaringar till hur och varför Torgny och Inger använder rörelserna varvas med tydliga beskrivningar i text och bild. Rörelserna fungerar lika bra för att bryta stillasittandet på jobbet, sätta fart på veckomötet eller konferensen. Och för att hantera press, prestationer och presentationer. Eller skapa fokus, lugn och kraft i omklädningsrummet inför en tävling eller match. Vi lovar, det är lättare GJORT än sagt!

Egna reflektioner
Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk när jag började läsa denna. Inte kan väl några enkla rörelser några minuter om dagen göra skillnad på mitt mående? Men jo, tydligen kan det det. Jag har kört enligt konceptet 7-7-7. Sju minuter om dagen, sju dagar i veckan i sju veckor. Och jag märker att jag kan koncentrera mig bättre, känner mig lugnare och blir inte lika stressad. Det låter som en klyscha men det funkar faktiskt.

Boken är väldigt intressant och lätt att ta till sig. Författarna förklarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur hjärnan fungerar, vilka delar som styr vad och hur man kan göra för att det ska bli ännu bättre, Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa om våra olika system i hjärnan. Detta är helt klart en bok som man borde anamma inom förskola och skola.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Författaren Torgny Steen
Visto Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln