Jag var hon

Titel: Jag var hon
Författare: Madeleine Gartéus
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Lionvalley Publishing
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 152
ISBN: 9789151935126

Esters dotter gömde sig i Pippi-tältet när pappa slog hennes mamma. Johanna blev tillsagd att sova på golvet som en hund och Adelina tvingades till sex ett par dygn efter att ha fött barn. De är tre av de tio kvinnor som berättar, men de delar tusentals kvinnors öde.

Kvinnor blir slagna, hotade, hånade, våldtagna, kontrollerade och nedvärderade. Skulden är mannens, men kvinnorna förtjänar att vara mer än brottsoffer i statistiken.

Kvinnorna i boken överlevde. Annie är död.

Jag var hon är en intervjubok om tio kvinnor som berättar om hur de förtryckts och misshandlats av sina män.

20% av intäkterna går till kvinnojourerna. Unizon.


Egna reflektioner
Var kommer alla sjuka män ifrån? Vad ger dem rätten att behandla sin partner illa, att slå, hota och prata nedvärderande om dem? Ibland undrar jag om man inte skulle återinföra dödsstraff. Denna boken visar hur viktigt det är att prata om våld i nära relationer, hur svårt det är för en kvinna att lämna ett destruktivt förhållande, hur de klandrar sig själv för allt som händer.

Madeleine Gartéus har fångat tio kvinnors smärtsamma upplevelser och låter mig som läsare känna deras förtvivlan och utsatthet. Men hon låter mig även känna deras styrka och tacksamhet över att ha brutit sig loss. Boken borde ingå i skolundervisningen för att skapa en debatt och ett medvetande om ämnet.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Lionvalley Publishing
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln