Stjärnsystrarnas hemlighet

Titel: Stjärnsystrarnas hemlighet
Författare: Teresa Thurell
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Läsålder: Ung vuxen
Förlag: Ebes Förlag
Utgiven: 2018
Format: Häftad
Antal sidor: 370
ISBN:  9789188187321

Till synes av en slump hamnar Amanda på en skärgårdsö där hon träffar en originell gammal dam som heter Greta. I sin sorg efter sin egen mormors död, tyr sig Amanda till henne. Hon får även träffa flera av Gretas väninnor, vilka kallar sig för Stjärnsystrar. De visar sig vara väldigt roliga och kunniga. De tycks även ha sitt alldeles egna sätt att uppfatta livet på. De pratar om en magisk väv som på ett mystiskt sätt inte kan förstås, bara upplevas.
Turid, en av Stjärnsystrarna, som tidigare rest runt med Greenpeace och skyddat valar i världshaven, får plötsligt bråttom med att försöka bevara en vacker gammal skog där hon bor. Stjärnsystrarna samlas och Amanda får ta del av deras hemliga kunskaper och lär sig att naturen har mer att bjuda på för den som har ögon att se med och öron att höra med, bara man får lära sig hur man gör. Dessutom verkar det som om Viktor börjar få upp ögonen för henne och inte bara ser henne som sin lillasysters bästa kompis.

Egna reflektioner
Stjärnsystrarnas hemlighet är en bok för unga vuxna. Trots det tyckte jag om att läsa den och känner att den gav mig ett annat sätt att tänka på djur och natur. Det är en mysig bok med lite dragning åt fantasy, ockultism eller bara gamla hederliga kunskaper från förr, beroende på vem man frågar. Jag gillar absolut det här kulturella, naturfolksperspektivet.

Författaren är väldigt bra på att måla upp miljöer och händelser samtidigt som hon tillsätter lite mystik och en känsla av att vad som helst kan hända. Självklart finns det även en hel del kärlek med i boken. Det slår gnistor runt några av systrarna men även Amanda och hennes kompis Lina svävar på små rosa moln.

Sagt om boken
”Spännande, magisk och upplyftande. En crosscoverroman helt rätt i tiden … Strålande!” Eva Löfman Törnqvist

Boken finns att köpa hos bl.a.
Ebes Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln