Mordet på Zaida Catalán

Titel: Mordet på Zaida Catalán
Författare: Staffan Lindberg
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Ordfront Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 270
ISBN: 9789177750802

Nödsamtalet hem till familjen den 12 mars 2017 är det sista livstecknet från 36-åriga Zaida Catalán. Bara minuter senare mördas hon i en avlägsen del av Kongo-Kinshasa.

Staffan Lindberg får genom Zaidas familj tillgång till hennes privata dagbok och den utredning som hon jobbade med. Snart ska det som först såg ut som en kidnappning visa sig vara något annat och Staffan Lindberg ger sig ut på en resa i mördarens spår.

Egna reflektioner
För mig som svensk är det svårt att föreställa sig hur det är att leva i ett land som Kongo-Kinshasa. Ett land med korrumperade poliser och politiker. Ett land där du inte kan lite på någon och där de med pengar gör precis vad de vill. Det är väldigt modigt, både av Zaida Catalán och av författaren Staffan Lindberg, att ge sig in i detta maktspel, att våga ifrågasätta det politiska spelet och männen med makt.

Boken är lättläst med sina korta kapitel. Ett extra plus för all bakgrundsfakta om Kongo-Kinshasas historia, det gör det lite lättare att försöka förstå varför landet fungerar som det gör. Det märks att författaren har gjort en ordentlig djukpdykning och mycket research i ett känsligt mord. Han har riskerat sitt liv för att ge Zaida Catalán och hennes familj upprättelse.

Om författaren
Staffan Lindberg är utrikesjournalist på Aftonbladet och har de senaste femton åren rapporterat från en rad konfliktzoner i framför allt Mellanöstern och Afrika. Han har tidigare skrivit boken Blod är ett billigt pris för frihet om den arabiska våren och tillsammans med David Aronowitsch gjort dokumentärfilmen Facing Genocide om folkmordets Kambodja.

Hösten 2019 utkommer Mordet på Zaida Catalán där Lindberg berättar historien om människorättskämpen Zaida Catalán och hennes död. Det är en berättelse om människorättsaktivism och politiskt spel på högsta nivå.

Sagt om boken
”En oumbärlig inblick i vad Zaida Catalán gjorde – och riskerade.”
Aftonbladet

”Långt mer engagerande och livfull än en genomsnittlig reportagebok. Avsnitten som skildrar resorna i Kongo blir stora läsupplevelser. (…) Boken om sökandet efter Zaida Cataláns mördare är också en berättelse om en svensk hjälte.”
Johan Fingal, Jönköpings-Posten

”Staffan Lindberg tecknar ett levande porträtt av Zaida Catalan, vad hon brann för och kämpade för, men får också fram hennes person. Resultatet blir mer än ett lysande journalistiskt arbete. Mordet på Zaida Catalan är en bok som berör. Den är så långt från en feelgoodroman du kan komma, men också så mycket mer läsvärd. Både för Zaida Catalans och Kongo-Kinshasas skull.”
Nya Kristinehamns-Posten

”Välskriven, fruktansvärd, men också oerhört spännande”
Gotlands Tidningar

”Äkta och spännande mästerverk. Redan de första sidorna fängslar. Lindberg har ett personligt tilltal och skriver på ett sätt som gör det svårt att lägga undan boken.”
Mariestads-Tidningen

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln