En ny medborgare

Titel: En ny medborgare
Författare: Leif Wallsby
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Lionvalley Publishing
Utgiven: 2019
Format: E-bok
ISBN: 9789198572506

I ett dystopiskt Stockholm erbjuder tekniska framsteg både robotar och avancerade implantat, men samhällsklimatet är också hårdare än någonsin.

Journalisterna Anna och Leah tar till okonventionella metoder för att utreda projektet som förvandlar uteliggare till produktiva medborgare. De riskerar allt för att nå en sanning som inte får läcka ut.

Egna reflektioner
Det är lite svårare att recensera en novell än en hel bok, man har inte lika mycket material att tänka och känna efter på. Men jag gillar det jag läser, det är högt tempo, korta meningar och ett bra språk. Leif Wallsby är bra på att måla upp miljöer och personer vilket gör att det blir som en film i huvudet.

Det är intressanta tankar som väcks när man läser om hur staten städar upp bland oönskade invånare. Det är lätt att dra paralleller till vårt nutida samhälle och önskan om att putsa fasaderna. Jag gillar Annas starka personlighet, att hon går all-in för att avslöja statens koncept ”nya medborgare”. Storyn är väldigt bra man jag gillar inte att slutet blev så abrupt. Jag tror att det är dags för en hel bok om världen där Anna och Leah lever i.

Författarens kommentar
”Jag har alltid varit fascinerad av vad människor gör med teknik och vad tekniken gör med människor. I novellen En ny medborgare utforskar jag ett samhälle som har gått utför, där desperation och rädsla är vardag för många människor.

Teknikutvecklingen har tagit stora steg vad gäller AI, kroppsförbättringar, matproduktion, med mera. Innovationerna i sig själva är varken onda eller goda, utan frågan är vad vi gör med dem. Huvudpersonen Anna använder sina övermänskliga förmågor för att söka sanningen, men andra försöker gömma den till varje pris.

Jag dras själv till mörka historier, till dystopier. Kanske vill jag göra upp med mina värsta farhågor om framtiden”.

E-boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris