Klara livet

Titel: Klara livet
Författare: Nike Krantz
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Förlaget Knappen
Utgiven: 2020
Format: Häftad
Antal sidor: 314
ISBN:  9789178195404

Dagarna går kors och tvärs, tiden har slutat fungera. Ingenting är längre kronologiskt. Jag fastnar i igår och längtar till imorgon. Jag hör ditt namn varje dag. Det är alltid någon som suger på bokstäverna som blir ditt namn i en utandning. Då blir min luftstrupe en knuten trädgårdsslang. Ögonen tränger ur sina hålor, orden hakar i varandra, jag stammar värre nu.

Lune går sista året på gymnasiet och kämpar för att hålla ihop sig själv mellan uppgifter och prov; den ständiga ångesten, sorgen efter pappa. Men så möter hon Klara. Vackra Klara som är två år yngre och bloggare. Lunes känslor för henne blåser upp som en orkan, och plötsligt cirkulerar hela hennes tillvaro runt Klara. Allt hon vill är att vara henne nära.

Egna reflektioner
Det här med den första, stora kärleken är väldigt jobbigt. Man andas, tänker, känner och lever för den andra personen. Allt kretsar kring den och man vill vara nära varje sekund. Lika lycklig som man är när kärleken är besvarad, lika olycklig blir man när den tar slut. Alla de känslorna har Nike Krantz lyckats fånga och förmedla till mig som läsare. Det knns som om det är mina känslor, som om det är jag som längtar, saknar, älskar och hatar.

När jag började läsa var jag först lite tveksam till språket i boken, jag läser inte så mycket prosa och lyrik. Men efter ett tag kommer jag in i det och sen är det mycket svårt att sluta läsa. De lite ryckiga och ofullständiga meningarna förstärker alla känslor. Det är ju så hjärnan funkar under stress, ångest och total lycka. Man hinner inte tänka klart ena tanken innan en ny pockar på uppmärksamhet. En mycket bra bok för alla åldrar.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln