Gulaschbaronen

Titel: Gulaschbaronen
Författare: Henrik Fock
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 465
ISBN: 9789176971932

Det är tidigt 1900-tal. Ute härjar första världskriget. Ständigt på jakt efter framtiden och det som är rätteligen hans tar sig Gustaf Cronhielm fram genom livet. I en tid av spekulationer, då landet står inför svält, drar han sig inte för att göra affärer på samhällets bakgårdar. Han blir en gulaschbaron – en som profiterar på andra under krigets krisår.

Arvid Hjelm befinner sig på samhällets botten. Planerna på att emigrera till Amerika sups bort men han finner ett hem hos frälsningssoldaten Greta. Den socialistiska vetenskapen och klasskampen gör allt begripligt för honom och han finner en förklaring till sitt livs elände.
Agnes Almfors är en förmögen pappas flicka. Därtill intellektuell sticker hon ut med sina åsikter. Men hennes känsla av att var för mer förleder henne till dåliga beslut och olycklig kärlek att kånka på.

Gulaschbaronen är en berättelse om människor där tidens historiska händelser skapar förutsättningarna för deras liv, för vilka de var och vilka de blir. Andra delen utspelar sig mellan åren 1920 och 1945 och utkommer 2020.

Egna reflektioner
Har man lite intresse av svensk nutidshistoria ska man absolut läsa denna boken. Den är en härlig blandning av faktiska händelser och rent påhitt. Man kommer snabbt in i handlingen och boken är bra uppbyggd med detaljerande och målande beskrivningar av tiden och miljön.

För egen del var det extra roligt att en huvudkaraktärerna heter Cronhielm, då min man har en hel del med det namnet några generationer bak i sin släkt.
Detta är första delen av två och jag ser med spänning fram emot att få läsa del två.

Om författaren
Henrik Fock föddes 1944 i Linköping men växte upp i Bromma. Han delar sin tid mellan Stockholm och Norrtälje. Efter en karriär som managementkonsult ägnar han sig numera åt skrivandet och har utkommit med ett flertal böcker, både fack- och skönlitterära. Hans romaner är ofta samhällskritiska och handlar om människors sökande efter gemenskap.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln