En gång slockna alla stjärnor

Titel: En gång slockna alla stjärnor
Författare: Kristina Falk
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Parus Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 412
ISBN: 9789198528831

Freja tänker inte stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel – hon kommer inte att ångra sig.

Varg sitter på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött.

En vecka senare korsas deras vägar.

På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum.
”Varg”, säger han.

Egna reflektioner
Jag kan inte sluta att tänka på Freja och Varg, på allt de går igenom och hur det påverkar dem. Jag kände flera gånger att jag ville hoppa in i boken, prata med dem, försöka hjälpa dem tillrätta i livet. Det är tunga ämnen och problem som tas upp. Problem som många brottas med, gamla som unga. Boken är både dyster och hoppfull på samma gång. Den rymmer så mycket kärlek och vänskap, ändå forsar tårarna när jag kommer till slutet.

Kristina Falk skriver med en enorm inlevelse och boken känns ärlig och öppen om det tabubelagda ämne som självmord är. Den är mycket lättläst och har korta kapitel. Jag tycker väldigt mycket om ”dialogerna”, de växelvisa kapitlen mellan Freja och Varg.

Sagt om boken
”En gång slockna alla stjärnor är en stark och dramatisk bok om både glädje och sorg. Författaren förmedlar tankar om psykisk ohälsa på ett seriöst sätt och poängterar vikten av att våga prata om självmord. Boken är skildrad ur ett ungdomsperspektiv, men lämpar sig även för vuxna för att ge en insikt i ungdomars svårigheter att leva.”
Leg. psykolog Britta Alin Åkerman,
suicidforskare vid NASP, Karolinska Institutet

”Kristina Falks förmåga att förmedla stämningar och konfliktsituationer är mycket trovärdig och tidstypisk … Boken behandlar unga vuxnas psykiska ohälsa och omgivningens ofta förekommande bagatellisering av allvaret i de ungas tillstånd … En viktig, läsvärd bok som är svår att lägga ifrån sig.” Helhetsbetyg 5 = briljant. Lektör Agneta Willans, BTJ-häfte 8/2020

Av varje såld bok skänker Parus förlag tillsammans med författaren 5 kr till Suicide Zero.