Ogjort

Titel: Ogjort
Författare: Doris Dahlin
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Ordfront Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 246
ISBN: 9789177750789

Vad är det som gör att vissa människor blundar för saker som andra ser? Är det av rädsla för att vara en sån som ”lägger sig i”? Är det för att slippa ta ställning? Eller kanske bara för att man inte orkar, för att man har nog med sitt?

I en liten västerbottnisk by bor de. Den arga kärringen som anser att man inte kan vara en vän liten blomma när man har att göra med skitstövlar, den unge mannen som försöker springa ifrån sitt liv och lärarinnan med sina mörka hemligheter.

Det är bara på ytan det är lugnt. Tills städerskan Elena släpps in i deras hem. Hon ser inte bara damm och smuts utan också allt det andra som sopats undan.

Egna reflektioner
Doris Dahlin har ett vackert språk och skriver enkelt men djupt. Jag gillar att varje kapitel har en egen ”huvudperson” och att man får se samma händelse från olika synvinklar. Dock fick jag inget riktigt flyt i läsningen men det beror nog mest på att jag har lite svårt med böcker med korta meningar som konstaterar mer än vad de berättar.

Om författaren
Doris Dahlin är författare och har arbetat som konsult med inriktning på relationer på arbetsplatser. Hon har givit ut ett flertal böcker, bland annat Skammens boning, Till mamma på mors dag och Drunkna inte i dina känslor.

Sagt om boken
”Dahlin lyckas […] blixtbelysa personligheter och mänskliga beteendemönster i hela sin komplexitet”
Västerbottens-Kuriren

”En empatisk socialrealistisk skildring av en tid och ett folk i en utkantsbygd”
Borlänge Tidning

”Fantastisk, gripande & välskriven!”
Jenniesboklista

”Doris Dahlin har ett vackert språk och skriver enkelt men djupt.”
Boktanten

”Doris Dahlin berättar med ömsint känsla för platsen och för de som lever där. Med en tydlig vilja att ge röst åt dem som inte brukar höras. Det är liv väl värda att berättas.”
Svenska Dagbladet

”Dahlin har skrivit en långtidsverkande berättelse om medkänsla. Ogjort är en hoppfull och listigt realistisk berättelse ur ett samtidsland där så mycket återstår att göra.”
Dagens Nyheter

”Sympatisk och väsentlig läsning. Doris Dahlin förmår skapa spänning utan att den blir ett självändamål. Hennes by blir en levande och verklig plats, befolkad av människor jag bryr mig om. (…) Doris Dahlins roman borde bli läst av många.”
Sydsvenskan

” en välskriven bok, både aktuell och tidlös på samma gång. Berättelsen rör om, berör och karaktärerna stannar kvar.”
Agnetas ABC, bokblogg

”En nära vardagsskildring med genomträngande iakttagelser av bistra förhållanden. Doris Dahlin skriver om starkt rörande öden utan att bli kladdigt känslosam”
Dala-Demokraten

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln