Igår var jag lycklig idag vill jag dö.

Titel: Igår var jag lycklig idag vill jag dö
Författare: Elsa Janni
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Vulkan Media
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 127
ISBN: 9789188931863

Jag måste dö, jag ville dö, jag klarade inte av en enda dag till på det här viset. Den här ångesten, som verkliga eldslågor som sveper innanför hudlagret och som fick mina tankar att studsa mellan den ena mer skrämmande bilden än den andra, var inte möjligt att klara av. Och ändå hade jag inget val.

Här är vi som inte klarar av vardagen, inte orkar med kraven, vi som är gjorda av svagare benstomme och tunnare hud. Här ligger vi som inte ens klarar av att ta död på oss själva. Vi ligger i våra sängar, hålögda, bortdomnade av piller. Vi frågar oss själva om vi någonsin kommer att skratta igen. Kanske har vi våra bästa stunder bakom oss.

Elsa Janni är legitimerad psykolog. När hon var 16 år insjuknade hon i sin första depression. Det dröjde 25 år innan hon fick diagnosen Bipolär sjukdom. Det här är en berättelse om hur Elsas kamp för ett normalt liv sett ut och hur hon till slut fått rätt behandling. Med sitt dubbla perspektiv som patient och psykolog skriver Elsa en bok som vill ge de drabbade kunskap, tröst och hopp.

Egna reflektioner
Elsa Janni låter oss följa med in bakom kulisserna, låter oss se den brutala verkligheten i hennes kamp för att må bra. Hon får sin första depression i 16-års åldern och inte förrän 25 år senare får hon rätt diagnos och behandling.

Boken är väldigt lättläst och intressant även om man inte har någon i bekantskapskretsen som lider av bipolär sjukdom. Man kommer snabbt in i hennes liv och hennes raka och enkla språk gör att man känner hennes känslor, känner hennes ångest och förstår alla mörka tankat som korsade hennes huvud.

Boken finns at köpa hos bl.a.
Vulkan Media
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln