Karin Månsdotter

Titel: Karin Månsdotter
Författare: Maria Gustavsdotter
Betyg: 🎈🎈🎈🎈 (4/5)
Förlag: Isaberg förlag
Utgiven: 2012
Format: Pocket
Antal sidor: 264
ISBN:  9789176948651

Karin Månsdotter är kanske den kvinna i svensk historia som har gjort den mest fantastiska klassresan någonsin. Hon föddes i mitten av 1500-talet och kom från enkla förhållanden. Hennes far var knekt, morbröderna uppländska bönder. Fjorton år gammal kommer hon till Stockholms Slott för att arbeta som jungfru vid Erik XIV:s hov. Kungen fattar tycke för henne och hon blir snart hans formellt erkända frilla (älskarinna) och favorit. Karin lever inom kort ett liv i ofattbar rikedom och lyx. Bara ett par år senare gifter sig paret i hemlighet och Karin kröns till Sveriges drottning.

Om man som jag, gillar att läsa om svunna tider, då är detta en perfekt bok. Karin Månsdotters liv var en otrolig klassresa och det är väldigt intressant att få följa henne på vägen. I stort är detta en sann histora men ingen kan ju så klart veta vad hon tänkte och kände i de olika situationerna. Jag tycker absolut att författaren har fått en bra mix av fakta och fiktion och allt känns levande tack vare de målande beskrivningarna. Hon har ett bra språk och texten flyter på, en alltigenom bra historielektion.

Stort tack till fina @isabergbokforlag
för recensionsexemplar. 🤗🙏🥰