Natten

Titel: Natten
Författare: Elie Wiesel
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Bookmark Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 140
ISBN: 9789189007024

Vid femtiden på morgonen drevs vi ut ur baracken. Kapos slog oss på nytt, men jag hade slutat att känna smärtan av slagen. En isig vind svepte in oss. Vi var nakna, med skorna och skärpet i handen. En order: ”Spring!” Och vi sprang. Efter några minuters språngmarsch kom vi fram till ännu en barack.
En tunna med fotogen vid dörren. Desinficering. Alla doppades i medlet. Sedan en het dusch. Allt gick mycket hastigt. Efter duschen jagades vi ut igen. Ny språngmarsch. Ännu en barack; lagerförrådet. Väldigt långa bord. Berg av fångkläder. Medan vi sprang kastade de åt oss byxor, tröja, skjorta och skor.


Natten är ett intensivt gripande vittnesmål från en historisk katastrof vi aldrig får glömma. Det är klassiker som redan sålt mer än 10 miljoner exemplar, men som inte funnits på svenska på flera decennier. Nu kommer den i nyöversättning med förord av Alice Bah Kuhnke och efterord av författaren.

Elie var 11 år när andra världskriget bröt ut. Bara några år senare tvingades han och hans familj från sitt hem, innan de tillfångatogs och transporterades till Auschwitz.

Natten konfronteras läsaren med mänsklighetens vidrigaste sidor, och den katastrof som kan bli resultatet av att makten hamnar i fel händer. På smärtsamt återhållsam prosa beskriver Elie Wiesel nazisternas hänsynslösa övergrepp och den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger. Det är en självbiografi som bör läsas av alla generationer.

Egna reflektioner
Alla krig är hemska. Alla krig har offer, andra världskriget är inget undantag. I denna boken beskriver Elie hur han, som tonåring, blev ett offer. Vi får följa honom och hans familj när de tillfångatogs och transporterades till Auschwitz. Han berättar om nazisternas hänsynslösa övergrepp och om den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger. Om rädslan, hungern och dödslängtan.

Detta är en otäck bok med ett vidrigt innehåll som inte lämnar någon oberörd. Men det är viktigt att vi läser den, att vi pratar om den och att vi ser till att det aldrig händer något sådant igen.
Läs den!!!

En liten bok med oerhört stor kraft. The New York Times

Läs Natten! Läs den igen Berätta för andra om det du läst. Alice Bah Kuhnke

ELIE WIESEL (1928 2016) överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och citerade. För sina gärningar har han förärats såväl Nobels fredspris som Wallenbergmedaljen, American Academy of Arts and Letters, Frihetsmedaljen, Franska hederslegionen, Rumänska Stjärnans orden och Brittiska imperieorden. Vikten av hans arbete mot antisemitism och för mänskliga rättigheter kan inte nog betonas.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln