Skärmhjärnan

Titel: Skärmhjärnan
Författare: Anders Hansen
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Bonnier Fakta
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 208
ISBN: 9789174247961

Du sitter och skriver en text på jobbet, hör mobilen plinga till av ett sms och känner ett starkt sug efter att ta upp den – det kan ju vara något viktigt. När du ändå har mobilen i handen passar du på att kasta ett snabbt öga på Facebook för att se om du har fått några nya ”gilla” på ditt senaste inlägg. Där noterar du att någon delat en artikel om den ökade brottsligheten där du bor. Du klickar på artikeln men hinner bara läsa ett par rader när du ser en länk till en sida där man rear ut sneakers. Du hinner dock bara kasta ett snabbt öga innan du blir avbruten av en pushnotis om ett inlägg på Instagram från en av dina bästa vänner. Plötsligt är texten du ska skriva långt borta.

Den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid!

Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Så följ med på en spännande resa och få en helt ny bild av det som händer och sker i ditt huvud!

Egna reflektioner
Oj, oj, oj, snacka om tankeställare. Jag vet ju att många har svårt att vara utan sin mobil, men att hjärnan får dopaminkickar när vi klickar och surfar visste jag inte. Jag hade heller ingen aning om att mobilen försämrar både inlärning och minnet.

Anders Hansen förklarar på ett enkelt sätt hur vår hjärna funkar och hur den inte är anpassad till vår moderna livsstil. Han gör många och bra liknelser mellan våra jagande och samlande förfäder och hur våra liv ser ut idag. Detta är en riktigt bra bok!

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln