Jag vet varför burfåglar sjunger

Titel: Jag vet varför burfåglar sjunger
Författare: Maya Angelou
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Bra Böcker
Utgiven: 1976
Format: Inbunden
Antal sidor: 311
ISBN: Finns ej

”Tandläkare Lincoln, jag tycker faktiskt att ni gott kunde ta hand om henne, hon är ju bara ett litet pyre. Och jag tycker mig minnas att ni är skyldig mig ett och annat.” Han rodnade lätt. ”Skyldig eller inte skyldig. Pengarna har jag betalt igen, och så var det med den saken. Jag är ledsen Annie.” Han hade handen på dörrhandtaget. Momma sa ”Jag skulle inte tjata om det bara gällde mig själv, men jag kan inte nöja mig med ett nej, inte när det gäller mitt lilla barnbarn. Ni behövde inte tigga när ni kom och vill låna pengar. Ni bad mig och jag lånade ut dem. Ni förstår det var inte heller min princip, jag är ingen penningutlånare.”
”Jag har betalt igen, och det hjälper inte att ni höjer rösten. Annie, mina principer är att jag hellre stoppar handen i munnen på en hund än på en nigger.”


I början av Jag vet varför burfågeln sjunger skickas Marguerite och Bailey Johnson, tre och fyra år gamla och ensamma på tåget med adresslappar om handlederna, från Long Beach, Kalifornien, där deras föräldrars stormiga äktenskap just tagit slut, till farmodern, mrs Annie Henderson i Stamps, Arkansas. Stamps är en håla, djupt segregerad, där de svarta mestadels är jordbruksarbetare som utför samma tröstlösa bomullsplockande som under slaveriet, och de vita är något diffust och märkligt som man sällan ser i verkligheten.

Undantaget är framför allt när fattigvita dyker upp i farmors butik, uppenbarligen för att få köra med någon med ännu lägre status än de själva. Marguerite – eller Maya, Ritie eller Rita – har svårt att se sin strävsamma, skötsamma och stolta farmor förnedrad och fantiserar om hur det skulle kunna vara annorlunda, men rasismen bubblar ständigt under ytan. Det kan handla om regelrätta lynchningar, men också om mer vardagliga situationer, som när lilla Maya har akut tandvärk och farmor försöker kräva in en tjänst av stans enda – vita – tandläkare som hon lånat ut pengar till så att han kunnat behålla sitt hus. Ändå svarar han att han av princip ”hellre stoppar handen i munnen på en hund än på en nigger” och lämnar barnet utan hjälp.

Det instängda lilla Stamps är dock inte hela världen, det får Maya och Bailey ganska brutalt erfara när deras föräldrar plötsligt hämtar hem dem igen. Eller ”hem”, ingen av dem har några fasta hem, precis. I Kaliforniens olika storstäder är barnen utsatta på ett annat sätt än i det konservativa Stamps. Maya blir våldtagen som åttaåring av en av mammans pojkvänner. Hon lär sig köra bil när hon försöker ta sig hem från Mexiko med pappan däckad i baksätet.

Egna reflektioner
Boken som sådan har ett viktigt budskap och är väldigt intressant ur ett samhällshistoriskt perspektiv. Tittar man däremot på ett rent underhållningsvärde så upplevde jag den som lite seg och händelselös.

Boken finns att köpa hos bl.a.
bokbörsen.se