Att leva ett liv, inte vinna ett krig

Titel: Att leva ett liv, inte vinna ett krig
Författare: Anna Kåver
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2007
Format: Kartonnage
Antal sidor: 136
ISBN: 9789127026827

Ett accepterande förhållningssätt innebär inte att avstå från att söka förändring i en svår situation, utan att sluta föra krig mot tillvaron och sig själv. Acceptans innebär att välja att se både sin inre och yttre verklighet, utan att fly eller döma den.

I denna andra utgåva har boken omsatts med något större textgrad för att öka läsbarheten. Likaså har inledningen omarbetats.

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en terapiform som har många inspirationskällor. Förenklat kan metoden sägas vila på kognitiv beteendeterapi och på fyra viktiga begrepp: acceptans, medveten närvaro, medkänsla och bekräftelse. I denna bok tar författaren på ett lättillgängligt sätt upp betydelsen av acceptans.

Texten är pedagogisk och lättillgänglig och innehåller rikligt med exempel och övningar. På samma sätt som böckerna Tillsammans om medkänsla och bekräftelse; (med Åsa Nilsonne) och Vem är det som bestämmer i ditt liv? om medveten närvaro; (av Åsa Nilsonne) vänder sig Att leva ett liv, inte vinna ett krig till alla som är intresserade av personlig utveckling. Boken kan även användas som resursbok inom utbildningar och av professionellt verksamma inom psykiatrin.

Egna reflektioner
Denna boken handlar om att lära sig acceptera sina känslor och tankar. Men att acceptera behöver inte betyda att man tycker det är okej, utan mer att man ser verkligheten som den är och att man försöker handla utifrån det. Att man förlikar sig med tanken eller känslan och gör det bästa av situationen.

För egen del känner jag en frustration över att inte kunna leva mitt liv som jag vill, som jag gjort tidigare. I juli 2018 kraschade jag med min racercykel och fick bla en svår hjärnskakning. Den upptäcktes dock inte förrän efter ca 6 månader, när jag bytte läkare och fysioterapeut. Dessvärre har det utvecklats till symptom liknande vid hjärntrötthet och jag är extremt känslig för ljud- och synintryck.

Så från att jobba ca 50 timmar i veckan, träna 5-6 ggr, cykla 10-mils rundor, umgås med vänner osv är jag nu helt sjukskriven, kan gå 40 minuter i lugnt tempo, använda skärm (dator, telefon och tv) kortare stunder, inte lyssna på radio eller ljudböcker, knappt träffa vänner, åka till affären eller sitta på en uteservering.

Men jag jobbar på att acceptera att det är så livet ser ut just nu, att jag inte kan ändra det, inte kan få det ogjort utan måste jobba utifrån de förutsättningarna som jag har just nu.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln