Den rosa nallebjörnen

Titel: Den rosa nallebjörnen
Författare: Lea Awring Bamroat
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Noa Förlag
Utgiven: 2018
Format: Pocket
Antal sidor: 199
ISBN: 9789163990977

Jag hänger i luften utan livlina. I fallet slår jag i huvudet och nacken dras nedåt. Stressad svingar jag med armarna så armbåge och armar dras längs de vassa stenarna. Medan jag faller ser jag blod från min kropp på bergets sida. Plötsligt känner jag ett hårt grepp om min nacke, håret hålls fast med tröjan. När jag darrande tittar upp ser jag pappa hålla min nacke i ett hårt grepp. Han har högerhanden på mig och använder den vänstra för att hålla i en sten på berget. Han har fallit av hästen tillsammans med mig. Vi måste ha hamnat flera meter ner från stigen på bergssidan för man kan skymta vår häst långt ovanför oss. Pappa lyckades få tag i mig genom att låta sig själv falla än längre ner, och slutligen greppa min nacke.

Den rosa nallebjörnen är Lea Bamroats gripande debutroman. Den är baserad på de dagböcker och brev som hon skrev under den tid som hon var på flykt med sin familj.

Som läsare får du följa med familjen som, trots knapphändiga förberedelser, tvingats ta sig över de kurdiska bergen i riktning mot en okänd destination. Resan kantas av krig, fattigdom och andra prövningar som för alltid kommer att prägla familjens liv.

Resan utspelas under 1990-talet då bland annat Sverige tog emot en del människor som flydde undan kriget i Mellanöstern. Leas berättelse sätter ord på hur det är att vara ett barn som tvingas växa upp alltför snabbt i en värld där det ofta inte verkar finnas annat än ondska. Trots att allt ibland känns hopplöst, lyckas hon dock alltid hitta stjärnljus i natten.

Tack så mycket Lea Awring Bamroat för recensionsexemplar av din bok!Det är lätt att tro att barn inte förstår lika mycket som vuxna, eller att deras upplevelser suddas ut med tiden. Tyvärr är sanningen snarare att upplevelserna vi drabbas av som barn – goda såväl som tråkiga – stannar hos oss och formar oss livet ut. I Den Rosa Nallebjörnen får vi följa Lea som barn och hennes familjs kamp för att fly. Genom träffsäkra meningsuppbyggnader, hoppfullhet såväl som hopplöshet och fruktansvärda händelser som var hennes familjs vardag är denna lilla pärla på knappt 200 sidor en bok som verkligen träffar rakt i hjärtat. Den är tankeväckande, kraftfull och hjärtskärande. Lea Awring Bamroat har en förmåga i sitt skrivande att få en att känna som personerna i boken, uppleva händelserna tillsammans med dem och medryckande så du inte kan lägga ifrån dig boken. Jag hoppas hoppas att hon fortsätter skriva böcker och att jag får möjlighet att läsa dem, för jag tror att en ny författarstjärna är här. /Jennifer Johansson

Egna reflektioner
Detta är en bok som berör. Det är svårt att förstå att det är så här vardagen ser ut för många människor. Ingen ska behöva uppleva detta, speciellt inte barn. Författaren skriver väldigt ärligt och osminkat och jag gillar blandningen av händelser och tankar. Jag hoppas att det kommer en fortsättning om hur det är att bo i Sverige, hur man tar sig igenom ett trauma som detta.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Författaren Lea Bamroat
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln