Skräckstorm

Titel: Skräckstorm
Författare: Mikael Strömberg
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Läsålder: 9-12 år
Förlag: Idus Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 190
ISBN: 9789189055926

Bastian ska börja sista terminen i mellanstadiet och allt är pest. Hans bäste vän Frans har flyttat, mamma fattar ingenting och pappa är ständigt frånvarande. Dessutom hackar skolans stökigaste gäng BRÅK på honom hela tiden. Som om allt detta inte är nog börjar oförklarliga saker hända i spåren efter stormen Alfrida. Bastian är rädd för att de starka vindarna rivit upp sår från en gammal sägen om en fruktansvärd händelse – olycklig kärlek och död. Oron får honom att känna sig än mer ensam och utsatt. Men så börjar en ny tjej i klassen, Lykke, som visar sig vara både modig och cool. Bastian fattar tycke för henne direkt. Han behöver hjälp att stå upp mot bråkstakarna i skolan, och framförallt måste han prata med någon om sina farhågor – ondskan som stormen kan ha väckt.

Mikael Strömberg (1976) är född och uppvuxen i Norrtälje, och bor idag i Roslagens skärgård med sin fru och deras två barn. Sedan skräckromandebuten Vätten (2011) har han utkommit med ett flertal böcker och noveller som alla innehåller skräck- och spökhistorier för både vuxna och barn.

Egna referenser
Oj, vilken bok! Trots att det är en barn- och ungdomsbok hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Mikael Strömberg har verkligen fångat olika sorters skräck som man kan känna i den åldern. Det är ju inte bara de läskiga händelserna som Bastian kopplar till den gamla sägnen och stormen. Det är ju även skräcken och rädslan han känner över att göra fel, att sticka ut och rädslan han känner varje gång han ser från B.R.Å.K.-gänget.

Boken är välskriven och har ett bra tempo, man hinner andas lite mellan läskigheterna. Jag gillar författarens sätt att väva in mobbing i berättelsen, att man inte ska döma människor utan att veta vad som pågår i deras liv. Lykke är en stark tjej som även stärker Bastian och får honom att glömma en del av hans rädslor. Har du en läsare som gillar spännande och läskiga böcker är det här absolut rätt bok.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Idus förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln