Ett bättre jag

Titel: Ett bättre jag
Författare: Marianne Power
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 400
ISBN: 9789177950240

Sarah tog ner en bok som låg ovanpå kylskåpet, bredvid två mobilladdare och en bunt hämtmatsmenyer från indiska restauranger. hon läser den tummade bokens titel högt. ”Sluta oroa dig, börja leva”.
”Den är bra!” sa jag.
Hon skrattade.
”Jo, det är den. Det är en klassiker, den skrevs under depressionen på trettiotalet. Jag har läst den minst tre gånger.”
”Du har läst den tre gånger?”
”Ja!”
”Och du tycker den har hjälpt dig?”
”Ja!”
”Du oroar dig inte längre…?”
”Nja, alltså…” Vid det här laget skrattade hon så hon tjöt.


Relationsstatus: Singel. Vad annars? Ekonomi: Åt h*lvete (för att använda den tekniska termen). Karriär: Stagnerande.

En alltför tidig söndagsmorgon vaknar journalisten Marianne Power bakis, ångestfylld och med ett banksaldo som skrattar henne rakt upp i ansiktet. Hur hamnade hon här? Trots en livslång, om än aningen skamfylld, förkärlek för självhjälpsböcker har hon aldrig lyckats bli den där balanserade carpe diem-människan. Men böckerna kanske inte fungerar för att hon i slutänden alltid har prioriterat vin, skräpmat och Netflix?

Power beslutar sig där och då för att testa en självhjälpsbok i månaden i ett år och följa den till punkt och pricka. Bit för bit ska alla brister nötas bort slösaktigheten, oförmågan att hitta en partner, ängsligheten och den fulländade Marianne skapas. Hennes experiment blir början på ett år som utmanar och ger nya perspektiv, men också lär henne att perfektion inte existerar och att nutiden fokus på oss själva gör oss inte så lite självupptagna.

Självhjälp kan förändra ditt liv. Men kan det göra det bättre? Ett bättre jag. Hur självhjälp (inte) förändrade mitt liv är en rolig, utlämnande och galen odyssé om vår besatthet av jakten på lycka.

Egna reflektioner
Alla har vi väl någon gång läst en självhjälpsbok eller gått på någon föreläsning i hopp om att bli den där glada, snygga, smarta, perfekta människan. Här bestämmer sig författaren för att prova en självhjälpsbok i månaden under ett års tid för att på så sätt plocka bort alla de dåliga egenskaperna och avsluta året som den perfekta människan.

Det blir en hel del skratt och glada miner men även en och annan tanke att oj, så där har jag också gjort, när man får följa alla hennes eskapader i jakten på perfektion. Detta är helt klart en läsvärd bok.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokförlaget Polaris
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln