Klar himmel

Titel: Klar himmel
Författare: Kristin Fägerskjöld
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 398
ISBN: 9789177991076

Det är tidigt 1940-tal i Stockholm. Sekreteraren Karin bär på mörka upplevelser som konstant gör sig påminda. Hon verkar vara den enda som inte bidrar till att förkorta kriget, så när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir tvekar hon inte en sekund.

Violet har tre söner. Hennes yngste befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien och hon blir utom sig av oro. En stormig aprilnatt lämnar hon det trygga livet i Sverige och reser i hemlighet för att träffa honom.

Léonie gör sin plikt som lotta i det brittiska flygvapnet. På flygbasen är döden ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa folk inpå livet. Men allting förändras när hon en dag håller på att köra över någon med sin cykel.

Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin en koffert på vinden, med ett obehagligt innehåll som väcker gamla minnen till liv. Samtidigt dyker ett brev upp, som aldrig nådde sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att en gång för alla gå till botten med hur allting hänger ihop.

Kristin Fägerskjöld är civilekonom och har alltid varit intresserad av historia. Klar himmel är hennes debutroman som har inspirerats av hennes farfars berättelser om sin tid i flygvapnet under andra världskriget.

Egna reflektioner
Detta är verkligen en bok i min smak. Jag har en förkärlek för böcker som utspelar sig under andra världskriget och även för böcker som följer människor under olika tidsepoker. Och i Klar himmel får jag både och.

Vi får följa Karin, en sekreterare i Stockholm som efter viss tvekan bestämmer sig för att bli hemlig kurir.
Violet, som i hemlighet tar sig till Storbritannien för att träffa sin yngsta son.
Och Léonie som är lotta i brittiska flygvapnet och gör allt hon kan för att inte släppa någon inpå livet.

Sextio år senare hittar Karin en gammal koffert på vinden med en blodig, tysk uniform i. Samtidigt dyker det upp ett lika gammalt brev som aldrig nådde sin mottagare. Hon bestämmerm sig för att ta reda på hur allting hänger ihop.

Kristin Fägerskjöld har ett sätt att skriva och beskriva som gör att jag har svårt att sluta läsa. Hon håller skickligt isär de tre olika människoödena och jag har inga som helst problem med att hoppa mellan dem. De tre starka kvinnornas personligheter gestaltas på ett fint och trovärdigt sätt och ger läsaren en inblick i hur kriget kan ha sett ut genom deras ögon.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Kristin Fägerskjöld
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln