Under två timmar

Titel: Under två timmar
Författare: Hanna Landahl
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2018
Format: Inbunden
Antal sidor: 281
ISBN: 9789177950011

Han kände luftstrupen snöras åt och slog av på takten. Det värkte i hans högra knä. En molande värk som inte verkade avta.
Att det ska vara så förbannat svårt!! Alla andra kunde ju ha familjer och fruar som var nöjda med dem. Alla andra kunde ju träna utan att det kändes som om deras kroppar skulle falla isär!
Han hörde röster bakom sig och ökade åter på stegen. Det brände i låren, men ha ignorerade känslan och försökte tänka på löptekniken. Tog ut steglängden. Ansträngde sig för att hålla andetagen djupa och taktfasta.


Under två timmar är ett varmt och humoristiskt samtidsdrama. Det utspelar sig i Göteborg och skildrar hur långt en vuxen människa egentligen är beredd att gå för att passa in, för att vara någon som betyder något. För betyder något gör man ju bara om man är en sådan som tar ansvar för sin kropp och håller den i trim, genom att satsa hårt och göra som alla andra. Springa långt, snabbt och helst dagligen!

Staffan är inte en sådan man. Han tränar inte alls och därmed är han också ansvarslös. Totalt betydelselös, enligt honom själv. Någonstans bland blöjbyten, fotbollsträningar de alltför långa, grå myndighetskorridorerna på Migrationsverket har han tappat bort sig själv den status han en gång hade. Nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig för att göra det som alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det med bravur på under två timmar.

Under två timmar får läsaren följa Staffan på den slingriga, vindlande vägen mot att åter bli någon att räkna med. Hans strävan går överstyr och får honom att gå över gränser han tidigare i livet aldrig ens kommit i närheten av. Det blir förödande, både för honom själv och hans omgivning. Han riskerar att förlora allt han från början hade.

Hanna Landahl debuterade 2016 med Välkommen till Himmelsta, för vilken hon nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2017.

Egna reflektioner
Det är en välskriven och lättläst bok om Staffan, snart 40 år, som har gått vilse i livet. Han har tappat tron på sig själv, känner att han inte duger, att alla andra är mycket bättre, snyggare och lyckligare. I ett försök att passa in bestämmer han sig för att springa Göteborgsvarvet på under två timmar. Klarar han det kommer allt att bli bra.

Författaren har verkligen lyckats fånga hans ångest och känsla av att inte duga och jag tror att många kan känna igen sig i karaktärens tankar och funderingar. Personligen tyckte jag inte alls om honom, han var väldigt osympatisk och egoistisk. Men det är förmodligen det som är meningen.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokförlaget Polaris
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln